POLICIJA PRIZNALA

Dačić: Pronađene dve slike Pabla Pikasa

Crna Hronika

Autor:

BEOGRAD - Pikaso na sigurnom! Dve slike Pabla Pikasa koje su ukradene u Švajcarskoj pre tri godine nađene su početkom oktobra u stanu beogradskog biznismena! Kurir je o ovome prvi pisao, a pisanje Kurira sad je potvrdio i ministar policije Ivica Dačić

IVICA DAČIĆ, nestanak, Pablo Pikaso, slike, poternica, potraga

 

 
BEOGRAD - Pikaso na sigurnom!
Dve slike Pabla Pikasa koje su ukradene u Švajcarskoj pre tri godine nađene su početkom oktobra u stanu beogradskog biznismena! Kurir je o ovome prvi pisao, a pisanje Kurira sad je potvrdio i ministar policije Ivica Dačić!
 
- Ukradene slike španskog slikara Pabla Pikasa „Glava konja“ (1962) i „Čaša i bokal“ (1944), vredne više miliona dolara, nađene su u Beogradu. Slike su nađene u saradnji sa švajcarskom policijom - potvrdio je Dačić.
 
Milorad Veljović, direktor policije, rekao je da se utvrđuje ko je slike doneo u Srbiju i kad se to desilo, kao i da li su slike sve vreme bile kod biznismena čiji je stan policija pretresla.
 
Kako Kurir saznaje, policija je slike otkrila slučajno, prilikom pretresa stana u centru Beograda.
 
- U oktobru je pretresen stan biznismena i tada je policija našla dve slike, ali je u početku to krila od javnosti. Beograđanin kod kog su pronađena Pikasova platna najverovatnije nije umešan u pljačku u blizini Ciriha - kaže izvor Kurira iz istrage.
 
Slike „Glava konja“ i „Čaša i bokal“ ukradene su sa izložbe u gradiću Fefikonu kod Ciriha u februaru 2008. godine.
 
 

 

Hronologija krađa slika
 
JUN 2005 - Slika španskog slikara Franciska Goje „Grof Ugolino“, vredna oko 500.000 evra, ukradena je u Italiji 2001, a nađena je u mestu Donja Gorica kod Podgorice.
 
MART 1996 - Iz Narodnog muzeja u Beogradu ukradena je „Kupačica“ Pjera Ogista Renoara. Kradljivci su uhapšeni nekoliko dana kasnije prilikom prodaje slike. Vrednost dela procenjena je na milion i po dolara.
 
OKTOBAR 2002 - Beogradska policija našla je sliku Paje Jovanovića „Raspeće“, ukradenu godinu i po ranije iz Konaka kneginje Ljubice.
 
AVGUST 2011 - Ž. E. (40) iz Zemuna uhapšen je nakon što je u njegovom stanu nađeno osam slika, od kojih je za četiri tragao Interpol. Samo jedna slika, „Raspeće Isusovo“, vredi više od dva miliona evra.
 
 

 

 
 
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (7)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • kukuruz

  kukuruz

  sad pozovite pikasa i betovena na sabor u jagodinu

  16 Odgovori 
 • Zasto

  Zasto

  Zasto se krije kod koga su pronadjene slike , dajte ime i prezime ? U vecini zemalja veca je kazna za one sto kupuju ukradenu robu nego za lopove . To je i normalno , zato nema nikakvog argumenta stiti coveka kod koga su visile slike . Ukoliko covek nije u vladajucoj eliti Srbije , onda oprostite molim lepo , kao da nista nisam pitao , ahaahah .

  14 Odgovori 
 • tika

  tika

  BOŽE, ovu "sliku" (kao i sve njegove), može da voli samo pikaso i malograđani, normalni ljudi, nikako. Očigledno da je pikaso non-stop bio na lošim drogama! Ko misli da nisam u pravu, neka mi KONKRETNO napiše šta je tu lepo, da se i ja prosvetlim! Smo nemojte neke demagoške odgovore.

  3 Odgovori 

Poslednji komentar

 • tika

  tika

  Draga Saro, probao sam da jedem slanu tortu, ljuti sladoled, pokušao sam da hodam po vodi, upotrebio svu fantaziju, ali ne ide. Razumem klasično slikarstvo, ali ovaj bolesni kubizam, ne.(ovo ti je kao LGBT udruženje) Pozdrav tebi.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!