Prikaži najnovije vesti
IVICA DAČIĆ, nestanak, Pablo Pikaso, slike, poternica, potraga
POLICIJA PRIZNALA

Dačić: Pronađene dve slike Pabla Pikasa

Crna Hronika 7

BEOGRAD - Pikaso na sigurnom! Dve slike Pabla Pikasa koje su ukradene u Švajcarskoj pre tri godine nađene su početkom oktobra u stanu beogradskog biznismena! Kurir je o ovome prvi pisao, a pisanje Kurira sad je potvrdio i ministar policije Ivica Dačić

 

 
BEOGRAD - Pikaso na sigurnom!
Dve slike Pabla Pikasa koje su ukradene u Švajcarskoj pre tri godine nađene su početkom oktobra u stanu beogradskog biznismena! Kurir je o ovome prvi pisao, a pisanje Kurira sad je potvrdio i ministar policije Ivica Dačić!
 
- Ukradene slike španskog slikara Pabla Pikasa „Glava konja“ (1962) i „Čaša i bokal“ (1944), vredne više miliona dolara, nađene su u Beogradu. Slike su nađene u saradnji sa švajcarskom policijom - potvrdio je Dačić.
 
Milorad Veljović, direktor policije, rekao je da se utvrđuje ko je slike doneo u Srbiju i kad se to desilo, kao i da li su slike sve vreme bile kod biznismena čiji je stan policija pretresla.
 
Kako Kurir saznaje, policija je slike otkrila slučajno, prilikom pretresa stana u centru Beograda.
 
- U oktobru je pretresen stan biznismena i tada je policija našla dve slike, ali je u početku to krila od javnosti. Beograđanin kod kog su pronađena Pikasova platna najverovatnije nije umešan u pljačku u blizini Ciriha - kaže izvor Kurira iz istrage.
 
Slike „Glava konja“ i „Čaša i bokal“ ukradene su sa izložbe u gradiću Fefikonu kod Ciriha u februaru 2008. godine.
 
 

 

Hronologija krađa slika
 
JUN 2005 - Slika španskog slikara Franciska Goje „Grof Ugolino“, vredna oko 500.000 evra, ukradena je u Italiji 2001, a nađena je u mestu Donja Gorica kod Podgorice.
 
MART 1996 - Iz Narodnog muzeja u Beogradu ukradena je „Kupačica“ Pjera Ogista Renoara. Kradljivci su uhapšeni nekoliko dana kasnije prilikom prodaje slike. Vrednost dela procenjena je na milion i po dolara.
 
OKTOBAR 2002 - Beogradska policija našla je sliku Paje Jovanovića „Raspeće“, ukradenu godinu i po ranije iz Konaka kneginje Ljubice.
 
AVGUST 2011 - Ž. E. (40) iz Zemuna uhapšen je nakon što je u njegovom stanu nađeno osam slika, od kojih je za četiri tragao Interpol. Samo jedna slika, „Raspeće Isusovo“, vredi više od dva miliona evra.
 
 

 

 
 
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir