Prikaži najnovije vesti
Ivica Dacic

Dačić: Sastanak s Hejgom veoma pozitivan

Politika 2

Izrazio sam spremnost ove vlade da izvrši reforme u okviru naše administracije i društva. To znači ispunjavanje uslova koji su pred Srbiju stavljeni u decembru, uključujući i nastavak dijaloga i vidljive i održive rezultate u pregovorima Beograda i Prištine, rekao premijer Ivica Dačić

LONDON - Srpski premijer Ivica Dačić rekao je u Londonu da je danas u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije izrazio spremnost vlade da sprovodi reforme administracije i društva, uključujući i nastavak dijaloga i vidljive i održive rezultate u pregovorima Beograda i Prištine.

Dačić je rekao u Londonu da je sastanak s Vilijemom Hejgom bio "veoma pozitivan" i da je protekao u korektnim tonovima, kao i da su teme razgovora bile šire od evropskih integracija i pitanja Kosova, a ocenio je i da Velika Britanija nije dovoljno prisutna na Balkanu.

"Ja sam izrazio spremnost ove vlade da izvrši reforme u okviru naše administracije i društva. To znači ispunjavanje uslova koji su pred Srbiju stavljeni u decembru, uključujući i nastavak dijaloga i vidljive i održive rezultate u pregovorima Beograda i Prištine", rekao je Dačić u ambasadi Srbije u Londonu.

Premijer Srbije rekao je da je dobio uveravanja da je Velika Britanija "posvećena evropskom putu Srbije" i dodao da postoje tri ključne stvari kod ispunjavanja očekivanja Srbije.

"Prvo, ne treba Srbija da donosi odluke i rešava probleme za koje unapred znamo da postoje u poslednjih pet minuta. Drugo, svi odgovori treba da budu jasno definisani, da ne bi bilo kao do sada da ne znamo šta smo se dogovorili i da svako ima svoje tumačenje. I treće, zamolio sam da se ima u vidu da Srbija ne može da dozvoli da postoji politika "pokretnih ciljeva". Ako treba da trčimo maraton, da znamo koja je poslednja deonica, a ne da se stalno kaže "trčite još pet-deset kilometara". To su ključevi za korektne i čiste odnose", rekao je premijer Srbije.

Dačić je naglasio i da njegova vlada želi "otvoren i iskren" odnos s Britanijom.

"Mi da kažemo šta su naši stavovi i da ne lažemo međunarodnu zajednicu da ćemo nešto uraditi, a posle to ne uradimo, i da ne lažemo naš narod da nešto nećemo uraditi i da to uradimo. Treba da sagledamo okolnosti u kojima se nalazimo i da utvrdimo zajedničke tačke dobrih odnosa dvaju zemalja. Sastanak je bio veoma pozitivan, u veoma korektnim tonovima", rekao je Dačić.

Premijer Srbije kazao je da osnova za razvijanje bilateralnih osnova treba da budu zajednički interesi. "Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u regionu. Ja sam izrazio želju da razvijamo bilateralne odnose na najotvoreniji način i da u svemu tome krenemo od zajedničkih interesa, a Srbija i Velika Britanija ih imaju mnogo", rekao je Dačić.

On je rekao da je Velika Britanija imala veoma značajnu ulogu u istoriji Srbije i Balkana i da sada nije dovoljno prisutna na Balkanu koliko je bila u prethodnim vekovima, pa da, shodno tome, i ekonomski i bilateralni odnosi nisu na nivou na kome bi trebalo da budu.

"Naša spoljnotrgovinska razmena je oko 300 miliona evra u oba pravca, što je veoma, veoma malo u odnosu na neke druge države. Otvoreni smo za razvoj ekonomskih i zajedničkih interesa u svim drugim sferama društvenog života", kazao je premijer Srbije.


Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir