DAČIĆ: Zahtev Tribunala za izručenje radikala nije nikakva novost
Foto: Dado Đilas

Skinuta oznaka poverljivosti sa dokumenata

DAČIĆ: Zahtev Tribunala za izručenje radikala nije nikakva novost

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom zahteva Haškog tribunala da troje članova Srpske radikalne stranke bude izručeno tom sudu, da se ništa novo nije dogodilo osim što je skinuta oznaka poverljivosti sa tog dokumenta.

"Ništa se novo nije desilo, osim što je skinuta oznaka poverljivosti. Promene naših stavova nema", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Foto: Profimedia, Fonet
Foto: Profimedia, Fonet

Ministar je dodao da će javnost biti obaveštena ukoliko bude promene u stavu Vlade Srbije a da je Ministarstvo spoljnih poslova dužno da zastupa državnu politiku. Komentarišući ocenu Evropske komisije da Srbija ne saradjuje dovoljno sa Haškim tribunalom, Dačić je rekao da "ni oni sami više ne znaju šta će da izmisle".

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Sada pričamo o procesu protiv (Vojislava) Šešelja koji je oslobodjen. Ovo nije poternica za nekim ko je izvršio ratne zločine već za, koliko sam obavešten, nepoštovanje suda", rekao je Dačić.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

RADETA, JOJIĆ I OSTOJIĆ NA POTERNICI: Radikalima preti hapšenje u državama koje priznaju Haški sud

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao medjunarodni nalog za njihovo hapšenje, sa koga je juče skinuta oznaka poverljivosti.

HAG NE ODUSTAJE OD ZAHTEVA SRBIJI: Izručite nam troje radikala!

Dačić: Srbija neće menjati zakon jer to sugeriše Haški tribunal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track