DAN POSLE KATAKLIZME: Šteta u Novom Pazaru veća nego što se mislilo
Foto: Aleksandar Nićiforović

Škole ne rade, voda lošeg kvaliteta

DAN POSLE KATAKLIZME: Šteta u Novom Pazaru veća nego što se mislilo

Srbija -
NOVI PAZAR - U Novom Pazaru i dalje je na snazi vanredna situacija, osnovne i srednje škole ni danas nisu radile. Zbog poplava i dotoka sirove vode, voda u Novom Pazaru je veoma lošeg kvaliteta.

Potrošači iz druge i treće visinske zone nemaju vodu. Reke se povlače u svoja korita i ostavljaju velike posledice za sobom.

Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru je u stalnom zasedanju. Na sastanku kriznog štaba razmotreni su izveštaji sa terena. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da su članovi štaba ceo dan bili na terenu, kao i da će se obilasci nastaviti i nakon sednica Štaba.

Bez prestanka mehanizacija javnih i privatnih preduzeća i vojska rade na čišćenju terena, nakon čega će uslediti dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija. Formirane su i komisije za procenu štete koje su konstantno na terenu zbog velikog obima posla.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji boravi u Novom Pazaru obilazi poplavljena područja. On je izjavio da je trenutna situacija bolja jer je kiša prestala da pada, ali je u prvom naletu voda odnela ili oštetila nekoliko mostova. On je i tokom noći obilazio poplavljena naselja i razgovarao sa građanima. Ljajić je ocenio da je stanje na terenu znatno lošije nego što se mislilo i da je šteta znatno veća nego što se očekivalo.

-Tek kada se voda povukla videli smo razmere koje je poplava prouzrokovala na objektima i stvarima u domaćinstvima. Velika je šteta načinjena i putnoj infrastrukturi, pogotovo seoskim putevima i plašim se da će ukupna šteta biti znatno veća nego što što smo procenili. Sve opštine koje su pogođene poplavama će dobiti sredstva iz budžetske rezerve, jer zbog malih budžeta one ne mogu same da saniraju štetu, rekao je Ljajić.

Još uvek nije poznato da li će škole u sredu početi sa radom i da će to zavisiti od toga koliko će brzo teći sanacija poplavljenih područja.

U poplavama u Novom Pazaru najteže su pogođena naselja Ćerimidžinica, Jaklja, Šutenovac, Postenje i Mur.

(Tekst i foto: Aleksandar Nićiforović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track