DECA PATE ZBOG IZETBEGOVIĆEVE ŽENE: Uvela mere štednje, nema materijala za operacije srca najmlađih
Foto: Youtube Screenshot/TVSA.ba

Direktorka Kliničkog centra

DECA PATE ZBOG IZETBEGOVIĆEVE ŽENE: Uvela mere štednje, nema materijala za operacije srca najmlađih

Bosna i Hercegovina -

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) stopirane su sve operacije dece sa teškim srčanim manama.

Otkako je na čelo KCUS-a došla direktorka Sebija Izetbegović, zbog navodnih ušteda nema neophodnog materijala za izvođenje zahvata.

Ovo, preko noći "reformsko" upravljanje doktorke Izetbegović KCUS-om dovelo je i do toga da ostali osigurani pacijenti koji dolaze na lečenje sa sobom moraju doneti skoro sve osim bolničkog kreveta. Jer, u bolnici nema gaza, rukavica...

Situaciju u najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH dodatno je otežao odlazak 30 vrhunskih lekara. Među onima koji su napustili Klinički centar je i najbolji dečiji kardiohirurg u BiH, dr. Edin Omerbašić, koji je pre mesec dana napustio Pedijatrijsku kliniku zato što direktorka nije željela da nabavi repromaterijal kako bi mogao da radioperacije srca.

Dnevni avaz poseduje spisak dece s područja cijele Federacije (Zenica, Travnik, Žepče, Goražde...) koja su operativnim zahvatima trebala biti podvrgnu u KCUS-u.

Na spisku je njih 72, čiji su roditelji sada, nakon što je dr. Omerbašić otišao, prinuđeni da plaćaju skupocene operacije u inozemstvu, uprkos zdravstvenom osiguranju koje redovno uplaćuju.

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track