DEJO: U Zagrebu me napao jado od metar i 60

Pred duel Hrvatska - Srbija

DEJO: U Zagrebu me napao jado od metar i 60

Fudbal -
Savićević govorio o incidentu iz 1999. godine, predstojećem duelu Hrvata i Srba, ali i Nemanji Vidiću

Dejan Savićević, nekadašnji fudbalski reprezentativac naše zemlje, a danas predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, prisetio se u razgovoru za Mozzart sport duela Hrvatska - Jugoslavija (2:2) igranog 1999. godine pred koji ga je jedan prolaznik isprovocirao dobacivši:

"Dejo, ti si go.no"

Savićević mu je na to uzvratio, a o svemu danas kaže:

"Nije bitno što sam sve to rekao Hrvatu usred Zagreba. Rekao bih isto bilo kome i bilo gde u sličnoj situaciji. Ne može neko iz čista mira i bez razloga da vas vređa! Još se na snimku ne čuje šta je sve govorio – ubice, zločinci, četnici... Ma sve i svašta! Sad čovek u takvoj situaciji pomisli prestaće, otići će, ali on je nastavio i nastavio... Bar da je bio neka sila od čovek, nego neki jado od metar i 60! Na stranu to, ako je te 1999. ipak sve prošlo bez incidenata, verujem da će i sada. Tada je bilo odvratno što se tiče kompletne atmosfere oko utakmice. Od aerodroma na svakih 200 metara stajao je vojnik ili policajac s 'kalašnjikovim', bili smo zablindirani. Ispred hotela nisi mogao da šetaš dalje od 50 metara, agenata i policije bilo je na svakom spratu. Bezveze se čovek oseća u takvoj situaciji. Verovatno će i sada biti slično. Mada sam siguran da će sve proteći u najboljem redu i da će naboj splasnuti", rekao je Savićević.

http://www.youtube.com/watch?v=CPq9cEruxCk

On je potom govorio o duelu dve reprezentacije 22. marta na Maksimiru i otkrio za koga će navijati.

"Srbija, naravno! Mislim da su Hrvati favoriti, ali ta utakmica je nešto kao Zvezda – Partizan ili Milan – Inter. Ne pobeđuje uvek bolji. Srbija je sebe dovela u dosta tešku situaciju, izgubila je dosta bodova. Miha je optimista, ali biće mu teško, jer je mnogo lakše kad si gore, pa te neko juri. Znam to iz iskustva, imali smo mi takav slučaj u prošlim kvalifikacijama. Nas je Švajcarska stalno jurila, a imala je odličnu reprezentaciju. Mnogo je bitno da se dobro krene u kvalifikacijama, nije to prvenstvo. Pogledajte Milan, bio je 15. na početku Serije A, a sada je treći. U ligi ima 38 utakmica, ovde osam ili deset. Kiksaš jednu ili drugu i prođe voz."

Legendarni fudbaler smatra da je Nemanja Vidić prerano završio reprezentativnu karijeru.

"Mislim da je Srbija malo uradila na diplomatskom planu što se tiče Vidića. Nije trebalo da se dozvoli da ode iz reprezentacije tek tako, sa 30 godina! Da on kaže meni je teško, meni ovo, meni ono... Mislim da je to malo smešna priča i tu je Srbija pogrešila što nije preko novinara napravila veći pritisak, da Vidić mora da igra za reprezentaciju. Kada sam ga ja stavio u nacionalni tim sa 20 godina, što tada nije odlučio da ne igra za reprezentaciju?! Tada mu je ona bila potrebna, da igra, da bi se prodao i da bi uzeo novac. Sada kada se napunio para... Valjda ta država, kakva god da je i ti ljudi, kakvi god da su, pa ne igraš ti za njih, već za Srbiju! U 30 godina da kažeš da ne možeš da igraš za reprezentaciju?! Što nije rekao 'ja neću za Srbiju da igram', pa ga ni ja ne bih zvao. A ne ovako kada si napunio džepove novcem... Mislim da to nije pravi način razmišljanja. Drugo je kada pređeš 32 ili 33 godine, kao Stanković. Još je Vidić na mestu na kojem se najmanje trči, gde se igrači najmanje troše. Dejan Stanković celog života igra veznog, trči gore dole non-stop, skoro duplo više od Vidića."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track