Tragedija na Kopaoniku

Diković: Ja sam odgovoran, Vučić: Razgovaraćemo o tome

Crna Hronika

Autor:

Odgovoran sam ja, i zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost, rekao je Diković

KOPAONIK  - Načelnik Generalšta Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković izjavio je danas na Kopaoniku da je on odgovoran za to što su danas u eksploziji zaostale kasetne bombe poginula dva pripadnika VS.

"Odgovoran sam ja, i zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost", rekao je Diković na konferenciji za novinare u vojnom objektu na Kopaoniku, dodajući da su poginuli "radili u takvim uslovima i izvršavali zadatke".

On je novinarima na mestu tragedije rekao da prepušta ministru odbrane da preispita njegovu odgovornost.

On je dodao da su, na žalost, stradali oni koji su najviše znali o kasetnim bombama.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je na to odgovorio da će razgovarati sa načelnikom Generalštaba o tome.

Vučić je rekao da su danas vojnici poginulih od kasetnih bombi koje su bačene "u vreme zločina koji je učinjen nad narodom Srbije" i istakao da je već naredio istragu.

On je naveo da je razgovarao sa suprugom poginulog Milića, koliko je to bilo moguće u ovoj situaciji, navodeći da će učiniti sve da se popravi položaj pirotehničara u društvu jer je to veoma opasan posao.

On je dodao da su Slaviša Mraković i Nebojša Milić bili na planiranom zadatku, kao i da je reč o profesionalcima koji su imali iskustva u tom poslu.

"Nije reč o nekome ko se obučavao - kadetima, već je reč o onima koji su prošli sve, od Kosova na ovamo", naglasio je ministar vojni i najavio opsežnu istragu.

Vučić je primetio da su vojnici stradali od kasetne bombe bačene u vreme NATO bombardovanja 1999. godine i to na današnji dan kada je potpisana Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi.

On je naglasio da će VS u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja pirotehničara i dodao da će sa načelnikom Generalštaba Dikovićem danas obići porodice stradalih u Prokuplju i izjaviti im saučešće.

Na pitanje da li će biti nastavljeno razminiravanje na Kopaoniku, Vučić je rekao da će vojska izvršiti svoj zadatak.

On je naglasio da ne može kriviti nikoga iz prošle vlade zbog potpisavanja naredbe između vojske i Agencije za kontrolu letenja o deaktiviranju miniskih sredstava."Ovo je planirano dejstvo i ovo je naredba koju bi svako potpisao", kazao je Vučić.

 

 

 

Načelnik GŠ: Još ginemo od Milosrdnog anđela

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da se dvojica podoficira bili na planiranom zadatku, na nalaženju i uništavanju neeksplodiranih mina.

"Još ginemo od NATO bombi, od tog Milosrdnog anđela. Na današnji dan potpisana je Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi. Naši podoficiri su upravo izgubili život od kasetnih bombi.

 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodicama podoficira Vojske Srbije Nebojše Milića i Slaviše Markovića, koji su poginuli danas na Kopaoniku u eksploziji kasetne bombe.

"Primite izraze najdubljeg saučešća zbog velike tragedije i nenadoknadivog gubitka", navodi se u telegramu saučešća

 

 

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (65)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • sale465

  sale465

  najzad neko,ko ima obraz.....svaka cast generale....porodicama iskreno saucesce !

  85 Odgovori 
 • Petar I

  Petar I

  Dikoviću niste vi krivi nego NATO zločinci.Povodom tragedije na Kopaoniku u kojoj su poginula dva podoficira od NATO bombi saučešće porodicama.Kad je NATO UZ POMOĆ EU IZVRSIO ETNICKO CISCENJE KOSOVA SA SIPTARIMA I KRAJINE SA HRVATIMA nigde nije bilo izjave : Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Ištvana Pastora, Žarka Koraća, Kandićke, B ... više iserko , Litl i ostalih stranih elemenata u Srbiji. Nije ih bilo briga za osiromašeni uranijum, kazetne bombe, civile, decu koja su ginula širom Srbije a sad traže nekakova "prava" Nova vlast ih sve treba što pre pred sud. Srbija ceka da se jednog dana u Americi drugacije odrede prema intervencijama u svetu koje su Ameriku kostale casti, ugleda u svetu i prouzrokovale ekonomsku krizu. Taj trenutak u Americi mora doci i Srbija ce sacuvati svoju Ustavom zagarantovanu teritoriju.Srbiju okrenuti Rusiji i Kini a EU neka nađe nove naivce za neprekidne ucene.

  74 Odgovori 
 • Дука

  Дука

  Још се сећам, како су НАТО агресори тврдили, да нису употребљавали забрањене касетне бомбе.

  71 Odgovori 

Poslednji komentar

 • crni gruja

  crni gruja

  Iskrenu učestvujem u bolu porodica poginulih i svih pripadnika Vojske. generala Dikovića poznajem lično i znam kakav je profesonalac i koliko odgovoran čovek. Zbog toga niko, ko je za njega čuo samo iz novinskih vesti, nema pravo da sudi o njegovoj krivici. Nadam se da će novi ministar učiniti sve da se položaj pripadnika Vojske poboljša.

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!