DIREKTOR CENTRA ZA EVROPSKE POLITIKE LAZAREVIĆ: Srbija uveliko spremna za nova poglavlja
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Čekaju se prvi izveštaji

DIREKTOR CENTRA ZA EVROPSKE POLITIKE LAZAREVIĆ: Srbija uveliko spremna za nova poglavlja

Politika -

Direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević kaže da je Srbija spremna da već danas otvori nekoliko poglavlja, ali da će to zavisiti od prvih izveštaja, naročito u vezi sa poglavljem 35.

On kaže da su poglavlja 23 i 24 najvažnija, kao i da su nužan uslov, ali ne i dovoljan.

"Završna merila će pokazati da li su reforme toliko ukorenjene da su nepromenjive. EU ima najveći ucenjivački kapacitet tokom pregovora, ali on se gubi čim postanete članica Unije", rekao je Lazarević.

Lazarević objašnjava da su poglavlja 23, 24 i 35 posebno naglašena, jer će se napredak u svim drugim poglavljima meriti kroz ova tri.

"Članice EU su izvukle zakonitosti iz dosadašnjih pregovora i videle da istočnoevropske zemlje proizvode mnogo zakona, pa su sada rekle - da vidimo da li one mogu da sprovodee toliki broj zakona, oni to žele da izbegnu. Meriće se celokupni uspeh, a godišnje izveštavanje EU će početi sa osnovnim stvarima", kaže on.

Direktor Centra za evropske politike kaže da će postojati završa merila, ali i merila na sredini pregovaranja i Srbija će morati da dokaže da ispunjavate uslove.

"Ako kasnite usporiće se otvaranje novih poglavlja ili će se usporiti pregovori kod onih otvorenih", rekao je Lazarević i dodao da Srbija "nije juče počela da usklađuje zakonodavstvo" i da u smislu prenošenja pravne tekovine EU mi ne stojimo loše, ali da je problem sprovođenje.

"Fali nam javna uprava, mi nismo pokrenuli sprovođenje reforme javne uprave. Imali smo vežbu kod poglavlja 23 i 24, a to je učešće civilnog društva koje je pisalo određene delove. Nedostatke javne uprave možemo da nadomestimo kroz dobro civilno društvo, tako da se tokom rada desila jedna važna simbioza", objasnio je Lazarević.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track