Dodeljena 54 vozila za transport medicinskog otpada

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Zdravstvenim ustanovama u Srbiji svečano su dodeljena 54 vozila za transport medicinskog otpada, vrednosti 600.000 evra, nabavljena sredstvima Evropske unije

vozila, medicinski, otpad,

BEOGRAD - Zdravstvenim ustanovama u Srbiji svečano su dodeljena 54 vozila za transport medicinskog otpada, vrednosti 600.000 evra, nabavljena sredstvima Evropske unije, u okviru projekta "Upravljanje medicinskim otpadom".

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ministar zdravlja Tomica Milosavljević uručili su ključeve od vozila direktorima zdravstvenih ustanova na svečanosti održanoj ispred Palate Srbija u Beogradu.
- Upravljanje medicinskim otpadom je komplikovan i ozbiljan posao, a stvaranje materija koje mogu da ugroze životnu okolinu predstavlja svakodnevni izazov - rekao je ministar Milosavljević.

On je istakao da zbrinjavanjem zaraznog infektivnog medicinskog otpada i dobrim rezultatom u prethodnom projektu, koji je tokom poslednje tri godine obezbedio da tačno definišemo nekoliko desetina ustanova i 25 centara koji će biti odgovorni za ovaj posao i edukovanje više od hiljadu ljudi, omogućio je jačanje naših sposobnosti za upravljanje medicinskim otpadom.

Milosavljević je podsetio da posao zbrinjavanja medicinskog otpada uspešno obavljaju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, zajedno sa Upravom za veterinu Ministarstva za poljoprivredu i uz podršku EU.
- Bliži smo za jedan veliki značajan korak rešavanju problema zbrinjavanja medicinskog otpada, ali i uspostavljanju sistema koji u godinama ispred nas više neće biti problem za generacije koje dolaze - naglasio je Milosavljević.

Prema rečima Dežera, zdravstvene institucije u Srbiji, kao i zemlje Evropske unije, godišnje proizvedu oko 48.000 tona otpada, od kojih se 9.600 tona može smatrati opasnim, a dve trećine takvog opasnog otpada je zarazni otpad. "Pored nabavke 54 vozila za transport infektivnog medicinskog otpada, u okviru projekta predviđena je i nabavka opreme za tretiranje otpada - autoklava, zatim sprovođenje obuke u oblasti adekvatnog tretiranja medicinskog otpada, kao i tehničke podrške u potpunom uspostavljanju sistema upravljanja infektivnim medicinskim otpadom, kao i stvaranje osnova za upravljanje farmaceutskim otpadom", istakao je Dežer.

Vozila su namenjena za transport infektivnog otpada u 25 administrativna okruga u Srbiji, sedam velikih vozila namenjena su kliničkom centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, Institutu za javno zdravlje "Batut", Zavodu za javno zdravlje Leskovac i Opštoj bolnici u Subotici - 47 manjih vozila dobili su 20 Zavoda za javno zdravlje, 13 veterinarskih instituta - uključujući Veterinarski fakultet u Beogradu, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", KBC Zemun, ZC Aleksinac, Vojna bolnica Niš, Vojnomedicinska akademija u Beogradu, sedam opštih bolnica u Vranju, Leskovcu, Loznici, Užicu, Novom Pazaru, Vršcu i Vrbasu i 2 doma zdravlja - Voždovac i Palilula.

Ovim projektom unaprediće se praksa upravljanja medicinskim otpadom u 23 zdravstvene ustanove (Zavoda za javno zdravlje i 12 veterinarskih instituta) kroz nabavku 54 vozila za transport medicinskog otpada, opreme za tretiranje otpada, kao i kroz sprovođenje obuka u oblasti adekvatnog tretiranja medicinskog otpada, navedeno je u saopštenju.
Projekat "Upravljanje medicinskim otpadom", koji se sprovodi kroz IPA program 2008, zajedno sa prethodnim projektom koji je EU finansirala kroz KARDS 2006 "Tehnička podrška u upravljanju medicinskim otpadom", doprineće harmonizaciji i primeni prakse upravljanja infektivnim otpadom sa direktivama EU.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nisu ni prve dame iz okolnih zemalja skromnije obučene, ipak one treba da prezentuju zemlju iz koje dolaze Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!