Postoje samo Srbi, a ne bosanski i crnogorski

Nikolić i Dodik ukidaju podele

Postoje samo Srbi, a ne bosanski i crnogorski

Politika -
Predsednik Srpske najavio da će zaštita srpskih interesa biti tema novog sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u septembru u Banjaluci

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je neophodno stvaranje zajedničke srpske politike u regionu i najavio da će zaštita srpskih interesa biti tema novog sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u septembru u Banjaluci.

"Pojavila se priča da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini je reč o jednom narodu - Srbima. Ja nisam bosanski Srbin!", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS.

Dodik je istakao da se u svim međunarodnim nastupima BiH mora uvažiti glas RS.

"Republika Srpska se mora pitati, u suprotnom BiH ne može da preživi. Ako pobedi politika nepitanja RS, mi nemamo ovde šta da čekamo, ovaj narod nema šta da čeka", kazao je Dodik.

Govoreći o evropskom putu BiH, predsednik RS je rekao da je Federacija BiH "okov" jer RS mnogo bolje napreduje.

Prema njegovom mišljenju, to što evropski poslanik Hanes Svoboda tvrdi da ne mogu biti dva puta prema EU, nije relevantno.

Austrijski socijaldemokrata Svoboda izjavio je da su ideje o posebnim putevima RS i FBiH čista fantazija, koja se nikada neće ostvariti i koja ne doprinosi napretku.

Dodik je kazao da neće odustati od zahteva za smenu ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i da za tu inicijativu očekuje podršku i drugih stranaka iz RS.

"Na ovom pitanju ne može se praviti kompromis, na ovom pitanju nema izlaza. Izlaz je jedino da se raščisti ta situacija na način da se pojača odgovornost za neustavno ponašanje", rekao je predsednik RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track