Dojče vele o Vučiću: Reformator evropskog kalibra šarmirao Berlin
Foto: Beta

Reformator evropskog kalibra

Dojče vele o Vučiću: Reformator evropskog kalibra šarmirao Berlin

Politika -
Vučić i Berlin videće se ponovo najkasnije krajem avgusta, kada Angela Merkel organizuje konferenciju na kojoj će učestvovati lideri regiona

BERLIN - Nemački Dojče vele ocenjuje da je srpski premijer Aleksandar Vučić tokom jučerasnje posete Berlinu ostavio utisak neumornog reformatora i regionalnog pomiritelja, te da je čak i na kritike reagovao s mnogo takta i šarma.

"Novinari, privrednici i političari u Berlinu po drugi put u dve nedelje mogli su da vide srpskog premijera Aleksandra Vučića u modernom, često nasmejanom izdanju. Takav im mnogo više liči na ambicioznog reformatora evropskog kalibra nego na bivšeg nacionalistu", ističe se u tekstu o poseti srpskog premijera.

Dojče vele navodi i da je to bio prvi susret Vučića s nemačkim novinarima tokom kojeg ga niko nije pitao o njegovoj prošlosti i kopernikanskom obrtu - "odgovori su poznati, pokajanje zatraženo, oprost dobijen".Simbolično je, za istim stolom, sedela i Ružica Đinđić, udovica ubijenog premijera i prijateljica Nemačke (kako će reći berlinski šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer).

I sam srpski premijer se nekoliko puta pozvao na reforme koje je počeo Đinđić pa su onda, po njegovima rečima, čitavu deceniju stagnirale - sve do sada.

Prvi deo Vučićevog izlaganja na otvaranju stalnog Foruma Srbija-Nemačka bio je posvećen ekonomiji, a kako je ocenio Dojče vele, "čini se da je poruka - sve je bolje od kada smo mi na vlasti".Kritika bivših tek u polurečenicama postaje direktna, kao kada Vučić kaže da su "pogrešne odluke prošlih vlada" dovele Srbiju tu gde jeste pa sada treba hitno vaditi kestenje iz vatre, navodi Dojče vele.

Uz detaljan prikaz Vučićevih govora i odgovora tokom posete Berlinu, ocena je da se "ofanziva šarma nastavlja (iako Vučić kaže da nije šarmantan kao njegovi prethodnici) i kada pitanje postavlja Josip Juratović, poslanik u Bundestagu.

On je kritikovao lošu infrastrukturu u regionu, posebno što između Beograda i Zagreba nema brze pruge, a Vučić bio saglasan navodeći da nešto nije u redu ako se vozom između ta dva grada putuje sedam sati, a automobilom tri i po."Publici nije jasno, kako to tri i po sata, prebrzo je. Može i za manje od tri, ali ne smem da kažem da kršim propise", nasmejao je Vučić sve u sali.

U Berlinu Vučić je s mnogo takta reagovao i na kritike."Gledam Dojče vele na različitim televizijama, mada mi je malo u nezgodnom terminu. Mislim da potpuno slobodno izveštavaju, zadovoljan sam i kritičkim tonom, toga nikada nije dovoljno. Iz toga sam spreman da učim. Uostalom, nedavno sam gospodinu (Bahri) Caniju dao intervju. Vidite, predsednik srpske vlade daje intervju albanskom novinaru nemačkog Dojče velea. Eto šta vam je region", rekao je uz osmeh Vučić.

"Na novu ofanzivu šarma neće se dugo čekati", zaključuje Dojče vele, uz najavu da će se "Vučić i Berlin videti ponovo najkasnije krajem avgusta", kada Angela Merkel organizuje konferenciju na kojoj će učestvovati lideri regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja