Dojče vele: Patrijarh Irinej srušio tabue

Društvo

Autor:

Poglavar SPC u Sarajevo prisustvovao Međunarodnoj konferenciji za mir jer nikada ranije ni on ni njegov prethodnik patrijarh Pavle nisu kročili nogom na teritoriju BiH

Patrijarh Irinej

KELN - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej istovremeno je "srušio dva tabua" dolaskom u Sarajevo gde je prisustvovao Međunarodnoj konferenciji za mir jer nikada ranije ni on ni njegov prethodnik Pavle nisu kročili nogom na teritoriju BiH, preneo je radio "Dojče vele".

Reč je o državi koja samo zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu i međunarodnoj zajednici ima skoro dvadeset godina krhku samostalnost, navodi radio koji prenosi pisanje "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).Ukazuje se, naime, da je patrijarh 20 godina nakon rata prihvatio poziv i došao u BiH, odnosno Sarajevo, uprkos svim političkim i religijski motivisanim otporima u Beogradu.

Podseća se da je dve decenije od rata u BiH katolička zajednica Sveti Ediđio u Sarajevu organizovala svoj redovi godišnji mirovni susret i dodaje da nije samo patrijarh Irinej koji nije želeo da izostane sa tog događaja koji je viđen kao šansa za pomirenje i zajedničku budućnosti različitih etičkih grupa koje tu žive.

Kao drugi prekršeni tabu navodi se patrijarhovo prisustvo večernjoj misi u sarajevskoj Katedrali gde se i obratio vernicima. "Vinko Puljić, kojeg je papa Jovan Pavle II 1994. godine u znak solidarnosti sa opkoljenim Sarajevom, kojeg su Srbi držali pod opsadom, imenovao kardinalom je, zauzvrat, sutradan bio gost na liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je list i dodaje da su vernici, prema rečima očevidaca, bili do suza dirnuti tim gestom.

Nasuprot tome, gromoglasni aplauz izazvao je postupak reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je sa predstavnikom vrhovog rabina iz Jerusalima Odedom Iderom u rukama držao jedno od najvećih blaga jevrejske umetnosti, sarajevsku Hagadu, piše FAZ. Zaključuje se da je godine 1914. ubistvom austrijskog prestolonaslednika i njegove supruge u Sarajevu okončao dugi 19. vek. Bilo bi prelepo kada bi, kako se konstatuje, mirovni susret 2012. godine bio početak kraja dugog 20. veka na Balkanu. 

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde