Dojče vele: Patrijarh Irinej srušio tabue

Društvo

Autor:

Poglavar SPC u Sarajevo prisustvovao Međunarodnoj konferenciji za mir jer nikada ranije ni on ni njegov prethodnik patrijarh Pavle nisu kročili nogom na teritoriju BiH

Patrijarh Irinej

KELN - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej istovremeno je "srušio dva tabua" dolaskom u Sarajevo gde je prisustvovao Međunarodnoj konferenciji za mir jer nikada ranije ni on ni njegov prethodnik Pavle nisu kročili nogom na teritoriju BiH, preneo je radio "Dojče vele".

Reč je o državi koja samo zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu i međunarodnoj zajednici ima skoro dvadeset godina krhku samostalnost, navodi radio koji prenosi pisanje "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).Ukazuje se, naime, da je patrijarh 20 godina nakon rata prihvatio poziv i došao u BiH, odnosno Sarajevo, uprkos svim političkim i religijski motivisanim otporima u Beogradu.

Podseća se da je dve decenije od rata u BiH katolička zajednica Sveti Ediđio u Sarajevu organizovala svoj redovi godišnji mirovni susret i dodaje da nije samo patrijarh Irinej koji nije želeo da izostane sa tog događaja koji je viđen kao šansa za pomirenje i zajedničku budućnosti različitih etičkih grupa koje tu žive.

Kao drugi prekršeni tabu navodi se patrijarhovo prisustvo večernjoj misi u sarajevskoj Katedrali gde se i obratio vernicima. "Vinko Puljić, kojeg je papa Jovan Pavle II 1994. godine u znak solidarnosti sa opkoljenim Sarajevom, kojeg su Srbi držali pod opsadom, imenovao kardinalom je, zauzvrat, sutradan bio gost na liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je list i dodaje da su vernici, prema rečima očevidaca, bili do suza dirnuti tim gestom.

Nasuprot tome, gromoglasni aplauz izazvao je postupak reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je sa predstavnikom vrhovog rabina iz Jerusalima Odedom Iderom u rukama držao jedno od najvećih blaga jevrejske umetnosti, sarajevsku Hagadu, piše FAZ. Zaključuje se da je godine 1914. ubistvom austrijskog prestolonaslednika i njegove supruge u Sarajevu okončao dugi 19. vek. Bilo bi prelepo kada bi, kako se konstatuje, mirovni susret 2012. godine bio početak kraja dugog 20. veka na Balkanu. 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • markos

  markos

  Da mi jr vidjet mirovnu konferenciju sa Mustafom Cericem u glavnoj ulozi...njega bi se posramili i talibani šta prevali preko jezika

  25 Odgovori 
 • cvetko

  cvetko

  Papista !!!

  19 Odgovori 
 • bojan

  bojan

  Jedan je Patrijar Pavle ,covek SVETAC . Osecao je narod,vozio se GSP-om,dinar nije uzeo,a ovaj danasnji je cist politikant !

  17 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Најдан

  Најдан

  Да се не увреде припадници других религија, рећи ћу ово мешаним језицима:'' Екуменизам ante portas, нажалост''.

  4 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!