Dojče vele: Patrijarh Irinej srušio tabue
Foto: KURIR

Dojče vele: Patrijarh Irinej srušio tabue

Društvo -
Poglavar SPC u Sarajevo prisustvovao Međunarodnoj konferenciji za mir jer nikada ranije ni on ni njegov prethodnik patrijarh Pavle nisu kročili nogom na teritoriju BiH

KELN - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej istovremeno je "srušio dva tabua" dolaskom u Sarajevo gde je prisustvovao Međunarodnoj konferenciji za mir jer nikada ranije ni on ni njegov prethodnik Pavle nisu kročili nogom na teritoriju BiH, preneo je radio "Dojče vele".

Reč je o državi koja samo zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu i međunarodnoj zajednici ima skoro dvadeset godina krhku samostalnost, navodi radio koji prenosi pisanje "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).Ukazuje se, naime, da je patrijarh 20 godina nakon rata prihvatio poziv i došao u BiH, odnosno Sarajevo, uprkos svim političkim i religijski motivisanim otporima u Beogradu.

Podseća se da je dve decenije od rata u BiH katolička zajednica Sveti Ediđio u Sarajevu organizovala svoj redovi godišnji mirovni susret i dodaje da nije samo patrijarh Irinej koji nije želeo da izostane sa tog događaja koji je viđen kao šansa za pomirenje i zajedničku budućnosti različitih etičkih grupa koje tu žive.

Kao drugi prekršeni tabu navodi se patrijarhovo prisustvo večernjoj misi u sarajevskoj Katedrali gde se i obratio vernicima. "Vinko Puljić, kojeg je papa Jovan Pavle II 1994. godine u znak solidarnosti sa opkoljenim Sarajevom, kojeg su Srbi držali pod opsadom, imenovao kardinalom je, zauzvrat, sutradan bio gost na liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je list i dodaje da su vernici, prema rečima očevidaca, bili do suza dirnuti tim gestom.

Nasuprot tome, gromoglasni aplauz izazvao je postupak reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je sa predstavnikom vrhovog rabina iz Jerusalima Odedom Iderom u rukama držao jedno od najvećih blaga jevrejske umetnosti, sarajevsku Hagadu, piše FAZ. Zaključuje se da je godine 1914. ubistvom austrijskog prestolonaslednika i njegove supruge u Sarajevu okončao dugi 19. vek. Bilo bi prelepo kada bi, kako se konstatuje, mirovni susret 2012. godine bio početak kraja dugog 20. veka na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track