Prikaži najnovije vesti
Udruženje „Roditelj“, nedelja,  dojenje, majka, beba, Dragana Soćanin,
Dokazano

Dojenje majkama skida kilograme

Doktor 4

LONDON - Novo istraživanje britanskih naučnika otkrilo je da dojenje smanjuje rizik kod majki da postanu gojazne.
Tačnije, studija u kojoj je učestvovalo 740.000 žena u menopauzi otkrila je da težina žena proporcionalno raste s brojem rođene dece, ali da su s druge strane žene koje su dojile decu imale manji indeks telesne mase (BMI) bez obzira na to koliko su puta rodile.

Svako dojenje u razdoblju od šest meseci uticalo je na smanjivanje indeksa telesne mase za jedan odsto, pokazala je studija koja je objavljena u stručnom časopisu "International Journal of Obesity".

"Naše istraživanje pokazuje da samo šest meseci dojenja može da smanji rizik od gojaznosti u starosti. Jedan odsto smanjenja indeksa telesne mase može se činiti malo, ali to može značiti oko 10.000 manje preranih smrti od bolesti koje su vezane uz gojaznost, poput dijabetesa, srčanih bolesti i nekih tumora", kaže profesor Dejm Valeri Beral sa Oksford univerziteta.

Doktorka Kristi Bobrov je dodala da već znamo da je dojenje najbolje za dete, a ova studija pokazuje da je dobro i za majke i da se ta dobrobit oseća čak 30 godina posle porođaja.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir