Dokazano

Dojenje majkama skida kilograme

Doktor

Autor:

Udruženje „Roditelj“, nedelja,  dojenje, majka, beba, Dragana Soćanin,

LONDON - Novo istraživanje britanskih naučnika otkrilo je da dojenje smanjuje rizik kod majki da postanu gojazne.
Tačnije, studija u kojoj je učestvovalo 740.000 žena u menopauzi otkrila je da težina žena proporcionalno raste s brojem rođene dece, ali da su s druge strane žene koje su dojile decu imale manji indeks telesne mase (BMI) bez obzira na to koliko su puta rodile.

Svako dojenje u razdoblju od šest meseci uticalo je na smanjivanje indeksa telesne mase za jedan odsto, pokazala je studija koja je objavljena u stručnom časopisu "International Journal of Obesity".

"Naše istraživanje pokazuje da samo šest meseci dojenja može da smanji rizik od gojaznosti u starosti. Jedan odsto smanjenja indeksa telesne mase može se činiti malo, ali to može značiti oko 10.000 manje preranih smrti od bolesti koje su vezane uz gojaznost, poput dijabetesa, srčanih bolesti i nekih tumora", kaže profesor Dejm Valeri Beral sa Oksford univerziteta.

Doktorka Kristi Bobrov je dodala da već znamo da je dojenje najbolje za dete, a ova studija pokazuje da je dobro i za majke i da se ta dobrobit oseća čak 30 godina posle porođaja.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rijaliti emisije su postale naša realnost. Glavno pitanje trenutno je da li uopšte ima realnosti van rijalitija Aleksandra Janković, klinički psiholog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde