Prikaži najnovije vesti

Dolijali

vesti 31

BEOGRAD - U nastavku istrage protiv „vojne mafije“ Vojnobezbednosna agencija i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su juče još šestoro osumnjičenih, među kojima je i

BEOGRAD - U nastavku istrage protiv „vojne mafije“ Vojnobezbednosna agencija i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su juče još šestoro osumnjičenih, među kojima je i načelnik Klinike za neuropsihijatriju na VMA u Beogradu, pukovnik doktor Miroslav Radovanović (58)!
Pored njega, privedena su i dvojica službenika Ministarstva odbrane, Branko Lošić (49) i Srboljub Stojanac (42), kao i trojica vojnih penzionera, majori Jovo Ćevap (57) i Vladan Laušević (44) i stariji vodnik Ivko Lisica (49) iz Beograda. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je reč o pripadnicima grupe Gorana Mojovića (40), koji je uhapšen 10. februara zajedno sa 15 osumnjičenih za malverzacije sa vojnim stanovima, penzijama i invalidninama.

„Primarijus Radovanović je, kao načelnik Neuropsihijatrijske klinike na VMA, po nalogu Mojovića falsifikovao zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje su članovi grupe ostvarivali pravo na stan i invalidske penzije. Lošić, Stojanac, Ćevap, Lisica i Laušević su prikupljali podatke o stambenim interesentima, koji su se odnosili na mesto službovanja, stambenu ugroženost, i pronalazili podnosioce zahteva za obeštećenje van spora, koje su potom dostavljali Mojoviću. Na osnovu tih podataka, kao i falsifikovane dokumentacije, Mojović je omogućavao pojedincima protivpravno pribavljanje stanova iz vojnostambenog fonda, obezbeđivanje sporova i naknadu nematerijalne štete, od kojih su naplaćivali po 30 odsto od sume koju im je isplatilo Ministarstvo odbrane“, navodi se u saopštenju.
Penzionisani major Goran Mojović, protiv koga su optužbe i najbrojnije, u istrazi je negirao bilo kakvu umešanost u nelegalnu dodelu vojnih stanova i invalidskih penzija u protekle dve godine. Ipak, tužilaštvo ga tereti da je svoje „usluge“ naplaćivao u iznosu od deset odsto od vrednosti stana, što je, prema gruboj proceni, oko deset hiljada evra. Još ne postoji precizna računica koliko je na ovaj način zaradio i podelio sa drugim članovima grupe, ali sumnja se da je reč o više miliona evra. U slučajevima kada im ne bi bile isplaćene tražene sume, pripadnici „vojne mafije“ pribegavali su čak ozbiljnim verbalnim pretnjama i kompromitacijama.

Među osumnjičenima su i pripadnici vojske bivše Jugoslavije i Republike Srpske Krajine, kao i Mihajlo Živković iz Direkcije za imovinsko-pravne poslove i pravnici Stambene direkcije Ministarstva: Nikola Tomašević i Ljubica Torbica. Takođe i dvojica lekara sa VMA, poznati ortoped Ivica Medenica i Jovan Jugović, načelnik kabineta za psihijatriju, za koje se sumnja da su lažno prikazivali invaliditete, navodno nastale za vreme ratnih dejstava na prostoru SFRJ.[ antrfile ]
UREDNA EVIDENCIJA O KRAĐAMA
Ključni dokaz protiv Mojovića tokom dosadašnjeg istražnog postupka je evidencija o nezakonitom poslovanju sačuvana u oduzetom laptopu koju je uredno unosila i vodila njegova supruga Biljana Mojović, protiv koje je u međuvremenu obustavljena istraga pošto je u drugom stanju. Takođe, i audio snimak pretnji upućenih penzionisanom pukovniku D. Đ., od kojeg je tražio 5.000 evra kao avans za dobijanje stana na Bežanijskoj kosi.
Koliko je beskrupulozan bio Mojović, najbolje svedoči činjenica da je prilikom hapšenja pokušao da sakrije kompromitujuću dokumentaciju tako što ju je ubacio u školsku torbu svog deteta!


AKCIJA SE NASTAVLJA
Ministar odbrane Dragan Šutanovac pozitivno je prokomentarisao borbu protiv korupcije i najavio juče da će hapšenja osumnjičenih iz Ministarstva odbrane i Vojske biti nastavljena.
- Uhapšeni su osumnjičeni za davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja u procesu rešavanja stambenih pitanja, kao i nadoknade štete na osnovu lažno prikazanih invalidnina za vreme ratnih dejstava na prostoru bivše SFRJ - istakao je Šutanovac.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 1 komentara