DRAMATIČAN FINIŠ IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron pobedio Le Penovu u poslednjem trenutku!
Foto: Reuter 23.04.2017.

Ide se u drugi krug

DRAMATIČAN FINIŠ IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron pobedio Le Penovu u poslednjem trenutku!

Planeta -

Centristički kandidat Emanuel Makron i liderka ultradesnice Marin le Pen osvojili su najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i kvalifikovali su se za drugi krug koji će se održati 7. maja, pokazali su konačni rezultati koje je danas saopšilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Navedeno je da je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto, dok iza njih slede konzervativni kandidat Fransoa Fijon sa 19,91 odsto osvojenih glasova i levičarski kandidat Zzan-Lik Melanšon sa 19,64 odsto.

Kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU, ocenjuje AP.

Što se tiče ostalih kandidata, koji nisu uspeli da uđu u drugi krug, trećeplasirani u prvom krugu je konzervativni kandidat desnog centra Fransoa Fijon sa 19,9 osvojenih glasova, dok je na četvrtom mestu radikalni levičar Žan-Lik Melanšon koji je dobio 19,2 odsto glasova.

Rezultati su u skladu sa predviđanjima većine instituta za istraživanje javnog mnjenja, napominje AP.

Američka agencija ocenjuje da kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track