DRAMATIČNO UPOZORENJE GORBAČOVA: Svet ide ka novom ratu!
Foto: Fonet AP 22 Jul 2015

Prepoznaje znake

DRAMATIČNO UPOZORENJE GORBAČOVA: Svet ide ka novom ratu!

Planeta -

Poslednji lider SSSR Mihail Gorbačov ocenio je danas da je najveći od "brojnih problema koje svet ima" militarizacija politike i nova trka naoružanja.

Gorbačov je u komentaru u magazinu "Tajm" naveo da političari i vojni lideri zvuče sve ratobornije, a odbrambene doktrine sve opasnije.

"Analitičar i TV ličnosti se pridružuju tom ratobornom horu. Sve izgleda kao da se svet priprema za rat", naveo je Gorbačov, prenosi B92.

Navodi se da čovek koji je vodio Sovjetski Savez od 1985. do njegovog raspada 1991. kaže da problem koji je izneo zahteva najhitnije rešavanje i upozorava da je trenutak za delovanje već stigao, jer NATO i Rusija sve više približavaju naoružanje drugoj strani.

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

"Umesto da terorizam bude prvi prioritet, fokus bi trebalo da bude na sprečavanju rata, na obustavljanju trke naoružanjem i smanjivanju arsenala", piše Gorbačov.

On poziva da Savet bezbednosti UN usvoji rezoluciju u kojoj će pisati da je "nuklearni rat neprihvatljiv i da ne sme nikada da se započne".

"Ljudi koji bi trebalo da proguraju tu rezoluciju su (predsednik SAD) Donald Tramp i (predsednik Rusije) Vladimir Putin, koji zajedno kontrolišu više od 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja", piše Gorbačov.

U Trampovim rukama su od pre nekoliko dana kodovi za nuklearno naoružanje, što je novi američki predsednik opisao kao "nešto vrlo zastrašujuće".

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track