DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Britanija potrošila osam miliona dolara za nadzor Asanža

Koliko košta da košta

DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Britanija potrošila osam miliona dolara za nadzor Asanža

Planeta -
Ako bi Asanž ostao u zgradi ambasade do 2022. godine, kada zastareva zahtev za njegovo izručenje, to bi londonsku policiju moglo da košta oko 60 miliona dolara

LONDON - Britanija je potrošila više od osam miliona dolara na nadgledanje ambasade Ekvadora u Londonu, gde je utočište pre 20 meseci našao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Asanžov boravak u ekvadorskoj ambasadi navodno košta britanske poreznike više od 16.000 dolara dnevno.

To proizilazi iz odgovora londonske Metropolitan policije koja je odgovorila na zahtev britanskog "Hafington posta" da se iznesu činjenci o finansijskim posledicama Asanžovog boravka u ambasadi Ekvadora.

Zakon je podnet na osnovu zakona o dostupnosti informacijama, prenela je Raša tudej.

Londonska policija 24 sata dnevno vrši nadzor ambasade Ekvadora od kako je u junu 2012. godine tu utočište pronašao Asanž. To je u periodu od juna 2012. do decembra 2013. godine koštalo 5,3 miliona funti (8,3 miliona dolara).

Kako je navedeno, policajcima je samo za prekovremeni rad isplaćeno oko 1,5 miliona dolara.

Ako bi Asanž ostao u zgradi ambasade do 2022. godine, kada zastareva zahtev za njegovo izručenje, to bi londonsku policiju moglo da košta oko 60 miliona dolara, navodi Hafington post.

Za Asanžom je raspisana poternica radi saslušanja u Švedskoj, gde su ga dve žene optužile za seksualno napastvovanje.

U ambasadi Ekvadora u Londonu je od juna 2012, nakon što mu je Ekvador dodelio politički azil. Britanske vlasti mu, međutim, ne dozvoljavaju da izađe iz ambasade i odleti u Ekvador.

Asanž je odbacio optužbe, tvrdeći da su one deo prljave kampanje za diskreditovanje njegovog sajta koji objavljuje na drugi način nedostupne informacije od anonimnih izvora.

Asanž strahuje da bi, u slučaju da bude izručen Švedskoj, bio prebačen u SAD gde ga čekaju optužbe zbog objavljivanja na stotine hiljada dokumenata američke vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja