DSS: Izbori prilika za političku penziju Vujovića
Foto: Marina Lopičić

Skandalozan Zakon o platama

DSS: Izbori prilika za političku penziju Vujovića

Politika -
Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je namera ministra finansija Dušana Vujovića da novim zakonom o platama u javnom sektoru, zarade tokom bolovanja i odmora budu umanjene, a minuli rad ukinut, dokaz potpunog nerazumevanja socijalno-ekonomskih prilika Srbije, zbog čega su predstojeći izbori šansa da građani ministre poput njega pošalju u političku penziju.

"Da li ministar Vujović, da li Vlada zna koliko je hiljada lekara, inženjera i drugih visoko obrazovanih ljudi u protekle tri godine napustilo Srbiju? Znaju li da je zdravstveni sistem pred raspadom zbog manjka lekara specijalista i da zbog nepravovremenog i neadekvatnog lečenja umiru građani Srbije? Da li znaju da pacijenti većinu lekova sami moraju da donesu u bolnicu? Da li su svesni kakve su dugoročne posledice ruiniranja obrazovnog sistema i zanemarivanja nauke i kulture", upitala je DSS u sopštenju.

Oni su ocenili da izjava Vujovića sa sastanka Socijalno-ekonomskog saveta, da onaj ko se ne slaže sa predloženi Zakonom o platama u javnom sektoru treba da traži drugu državu "na najbolji način oslikava karakteristike aktuelne Vlade: potpuno nerazumevanje socijalno-ekonomskih prilika u Srbiji, bahatost, primitivizam i nepoštovanje demokratskih institucija".

Kako su naveli, dok ministar odbrane Bratislav Gašić očekuje da pred njim kleče novinarke, ministar Vujović to traži od svih zaposlenih u javnom sektoru: lekara, nastavnika i profesora, zaposlenih u kulturnim i naučnim institucijama, državnoj upravi i njihovih sindikalnih predstavnika.

"Predstojeći izbori su šansa da gradjani ministre poput Vujovića pošalju u političku penziju. Vujović, međutim, neće ostati u Srbiji da živi od 40.000 dinara, niti će živeti od srpske penzije i prijaviti se na listu čekanja za prijem u srpske bolnice. Otići će u inostranstvo, ali ne trbuhom za kruhom kao oni koje iz zemlje isteruje, već pod okrilje Svetske banke koja ga je u Srbiju po zadatku poslala", navela je DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track