Đukić Dejanović: Godinu dana 521 lek čeka cene

Razlog nestašice

Đukić Dejanović: Godinu dana 521 lek čeka cene

Društvo -
Problem je u proceduri, jer komisija za određivanje cena uzima za svaki lek cene u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji i određuje prosečnu cenu za naše tržište, rekla ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović

NOVI SAD - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da 521 lek čeka na odobrenje cene i da je to osnovni razlog zbog koga dolazi do nestašice pojedinih lekova.

"Problem je u proceduri, jer komisija za određivanje cena uzima za svaki lek cene u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji i određuje prosečnu cenu za naše tržište", rekla je Đukić Dejanović u emisiji "Zdravlje pre svega" Radio-televizije Vojvodine.

Ona je dodala da joj nije poznato zbog čega ta procedura tako dugo traje i da je dala nalog da se "otpuši taj problem".

Ministarka zdravlja je kazala da je dobila najave da će taj problem biti vrlo brzo rešen i da ćemo, kako je rekla, uskoro imati dovoljne količine i "brufena" i "laseksa" i svih drugih lekova čija je nestašica zabeležena u prethodnom periodu.

Govoreći o listama čekanja, Đukić Dejanović je istakla da je svesna da su u oftamologiji, ortopediji i u onkološkim institucijama liste čekanja ogromne i da prioriteti nisu osnov za pravljenje tih lista.

"Republički fond za zdravstveno osiguranje pokrenu je određenu aktivnost da testira zašto se to tako događa", rekla je Đukić Dejanović, ističući da je "već drugog dana svog boravka u Ministarstvu tražila da joj se dostave podaci o listama čekanja".

Prema njenim rečima, liste se moraju u najkraćem roku svesti na minimum tako što će se pravilnije određivati prioriteti i što će se raditi u više smena.

Ona je napomenula i da neke bolesti treba da "sazru" da bi efikasnost lečenja bila bolja, što govori da "treba da budemo realni i da shvatimo da ta čekanja nisu toliko duga samo zbog loše organizacije".

Ministarka je istakla da svakom pacijentu treba detaljno da bude objašnjeno zašto na neku intervenciju mora da čeka duži vremenski period - da li je to tehničko pitanje ili takvu proceduru nalaže proces lečenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track