ĐURĐEVDAN NA FILMSKOM PLATNU: Pesma nastala iz PONOSA i PRKOSA za sva vremena DA SE PEVA I PAMTI!
Foto: Printscreen

Nastala u vozu smrti

ĐURĐEVDAN NA FILMSKOM PLATNU: Pesma nastala iz PONOSA i PRKOSA za sva vremena DA SE PEVA I PAMTI!

Pop kultura -

"Ederlezi" je popularna tradicionalna srpska folk pesma, peva na proslave praznika "Đurđevdana" koji se obeležava 6. maja.

Pesma "Đurđevdan" je voma popularna, a gotovo da ne postoji slavlje koje može da prođe bez nje. Pored toga što se peva na slavama, proslavama, venčanjima, korištena je i u domaćim ali i stranim filmovima. Pesma "Ederlezi" je obeležila čuvenu scenu u filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje" što ju je i učinilo široko popularnom.

U filmu "Mi nismo anđeli 1" korištena je pesma "Đurđevdan".

Holivudski film "Borat" je takođe iskoristio tradicionalnu srpsku pesmu iako nije ni na koji način direktno povezana sa tradicionalnom muzikom Kazahstana.

Praznik buđenja proleća, kako se Đurđevdan ili Ederlez još naziva, prepoznatljiv je u celom regionu i obiluje narodnim običajima, koji se ogledaju u raznim radnjama za zaštitu, zdravlje, plodnost.

Film "Đurđevak crveni", bavi se temom Jasenovca i nastankom najpopularnije pesme. Film je nagrađen na festivalu u Rusiji.

DJURDJEVAK CRVENI (THE BLOODY LILLY OF THE VALLEY) 2014 from Aleksandrija Film on Vimeo.

Čuvena pesma "Đurđevdan" nastala je u "vozu smrti", koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac. Voz smrti je 6. maja 1942. godine, na Đurđevdan iz Sarajeva krenuo u Jasenovac. Na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su padati u krize zbog straha i neizvesnosti. U opštem haosu jedan od njih za koga se tvrdi da je bio član sarajevske "Sloge" u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, svojim izvežbanim i smelim baritonom iz srca i duše zapevao je:

"Proleće na moje rame sleće, đurđevak zeleni, svima osim meni - Đurđevdan je!"

Popularna rok grupa "Bijelo dugme" na svakom svom nastupu izvodi pesmu "Đurđevdan", a publika svaki put peva uglas. Takođe, folk diva Svetlana Ceca Ražnatović na svojim koncertima često peva ovu pesmu.

Ako slavite Đurđevdan, ne propustite današnji Kurir sa dva izuzetna poklona: poster- ikonom svetog Georgija sa najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara i dodatkom Đurđevdan, posvećenim ovoj slavi.U poklon dodatku pronaći ćete zanimljivosti iz života Sv. Georgija, saznaćete kako se dočekuje Đurđevdanski uranak, koji su običaji vezani za ovu slavu, a poklanjamo vam i recepte za savršenu slavsku trpezu.

Srećnu slavu želi vam Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track