EPILOG SUKOBA OKO SABORA: Patrijarh Irinej sprečio puč u SPC
Foto: Marina Lopičić, Fonet

Hitno sazvan vanredan sabor u Patrijaršiji

EPILOG SUKOBA OKO SABORA: Patrijarh Irinej sprečio puč u SPC

Društvo -

Vladika bački Irinej na svoju ruku, a po nagovoru Ruske crkve, poslao poruku da Srpska pravoslavna crkva neće ići na sabor na Kritu

Vladika bački Irinej pokušao je da izazove puč u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. On je na nagovor Ruske pravoslavne crkve poslao poruku da SPC neće učestvovati na predstojećem Saboru pravoslavnih crkava na Kritu.

- Na taj način je pokušao da utiče na SPC da odustane od puta na Krit. Međutim, patrijarh srpski Irinej je odoleo i tom pritisku. U crkvenim krugovima postupak vladike bačkog okarakterisan je kao pokušaj svojevrsnog puča - otkriva izvor Kurira.PrimedbeUprkos tome, juče je na vanrednom mini-saboru u Srpskoj patrijaršiji, kojem je prisustvovalo 15 vladika, Sveti arhijerejski sinod ipak odlučio da srpski crkveni velikodostojnici otputuju na Krit od 17. do 26 juna.Patrijarh Irinej poručio je da naša crkva želi da doprinese da sabor ispuni očekivanja, ali i dodao da će delegacija SPC napustiti skup ako se ne uvaže primedbe crkava koje su otkazale učešće, saznaje Kurir.

- SPC zahteva da Svepravoslavni sabor traje sve dok se problemi i pitanja ne samo Srpske pravoslavne crkve nego i crkava koje su otkazale svoje učešće na saboru ne razmotre - poručio je patrijarh srpski Irinej u saopštenju.On takođe navodi da sabor ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika. SPC se posle jučerašnjeg sastanka oglasila saopštenjem u kome naglašava da „naša crkva želi da u ovaj sveti i veliki sabor ispuni kriterijume i meru istinskih sabora iz istorije Pravoslavne crkve i opravda svoj naziv“.ProblemiSinod je saopštio da će, ako Vaseljenska patrijaršija istraje u stavu da pojedine crkve skup bojkotuju bez razloga, SPC biti primorana da napusti sabor. Međutim, odluka da SPC ide na Krit nije doneta lako jer je, kao što saznajemo, sve „zakuvao“ vladika bački Irinej.U Crkvi saznajemo da nije prvi put da vladika bački, za koga se tvrdi da ima podršku određenog broja vladika, pokuša da „minira patrijarha“.U Eparhiji bačkoj pokušali smo da dobijemo komentar episkopa Irineja, ali do zaključenja broja nije odgovarao na naše pozive.Episkop bihaćko-petrovački Atanasije Rakita, koji je prisustvovao saboru, kaže za Kurir da su velikodostojnici SPC mudro prelomili:- Sabor je bio savestan i svestan uloge SPC u ovom istorijskom trenutku. Zato je preuzeo na sebe herojski i hrišćanski podvig - smatra episkop Rakita.N. L.

VartolomejSABOR DA SE ODRŽI BEZ OBZIRA NA ODLUKU RUSKE CRKVEVaseljenski patrijarh Vartolomej poručio je juče da istorijski sabor poglavara pravoslavnih crkava na Kritu, prvi posle više od hiljadu godina, treba da se održi uprkos odluci Ruske pravoslavne crkve da ne učestvuje na tom skupu. Partrijarh Vartolomej, rekao je da se nada da će se ruska i još tri pravoslavne crkve predomisliti i ipak učestvovati na Svepravoslavnom saboru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track