Plan za najgori scenario

EU zatvara granice ako izbije haos u Grčkoj

Planeta

Autor:

Susedne zemlje mogu, u slučaju opasnosti po javnu bezbednost i red, odmah zatvoriti granice, najpre na 30 dana

EU granica, granicni prelaz

BEČ - Ukoliko Grčka, usled krize oko evra, bude dospela u vanredno stanje EU bi mogla ponovo uvesti granične kontrole, tvrdi bečki dnevnik Standard, ukazujući da Savet u Briselu i države članice već razmatraju mogućnost najgoreg scenarija.

U EU se na najvišem novu razmatraju razne mogućnosti, odnosno koje bi posledice krah u Grčkoj mogao imati po bezbednosno stanje u Uniji, piše list i navodi da se u Savetu "već vodi diskusija o tome kako je moguće zatvoriti granice u slučaju uvođenja vanrednog stanja". Sve države EU, kako navodi list, pripremaju se za ovu mogućnost.

U Briselu nisu želeli da iznose detalje, piše list i dodaje da se strahuje da bi u slučaju haosa u Grčkoj veće svote novca mogle biti ilegalno iznete u inostranstvo i da bi moglo doći do porasta kriminala.

Planovi za hitne slučajeve su "veoma škakljiva stvar", upozoravaju eksperti u Briselu ukazujući na značaj slobodnog tržišta i otvorenih granica. Na drugoj strani, Grčka je u EU trenutno glavna zemlja preko koje ulaze ilegalni migranti.

Formalno zatvaranje granica, kako ukazuje "Standard", ne bi bilo veći problem, za razliku od diskutovanog istupanja Grčke iz evrozone, što nije predviđeno u sporazumima EU. U Šengenskom sporazumu, međutim, postoje jasna pravila, koja bi omogućila ovakvu meru.

Najpre treba da se utvrdi koji stepen pretnje će se primeniti. Susedne zemlje mogu, u slučaju opasnosti po javnu bezbednost i red, odmah zatvoriti granice, najpre na 30 dana, odnosno ponovo uvesti granične kontrole.

Ta mera može, prema sporazumu, kako podseća Standard, može biti produžena za daljih mesec dana, a potom Savet ministara EU mora da odluči o daljem delovanju.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

U situaciji u kojoj se nalazi Srbija, to me podseća na Marka Miloševića i gradnju Bambilenda Mahmud Bušatlija ekonomista

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!