Plan za najgori scenario

EU zatvara granice ako izbije haos u Grčkoj

Planeta

Autor:

Susedne zemlje mogu, u slučaju opasnosti po javnu bezbednost i red, odmah zatvoriti granice, najpre na 30 dana

EU granica, granicni prelaz

BEČ - Ukoliko Grčka, usled krize oko evra, bude dospela u vanredno stanje EU bi mogla ponovo uvesti granične kontrole, tvrdi bečki dnevnik Standard, ukazujući da Savet u Briselu i države članice već razmatraju mogućnost najgoreg scenarija.

U EU se na najvišem novu razmatraju razne mogućnosti, odnosno koje bi posledice krah u Grčkoj mogao imati po bezbednosno stanje u Uniji, piše list i navodi da se u Savetu "već vodi diskusija o tome kako je moguće zatvoriti granice u slučaju uvođenja vanrednog stanja". Sve države EU, kako navodi list, pripremaju se za ovu mogućnost.

U Briselu nisu želeli da iznose detalje, piše list i dodaje da se strahuje da bi u slučaju haosa u Grčkoj veće svote novca mogle biti ilegalno iznete u inostranstvo i da bi moglo doći do porasta kriminala.

Planovi za hitne slučajeve su "veoma škakljiva stvar", upozoravaju eksperti u Briselu ukazujući na značaj slobodnog tržišta i otvorenih granica. Na drugoj strani, Grčka je u EU trenutno glavna zemlja preko koje ulaze ilegalni migranti.

Formalno zatvaranje granica, kako ukazuje "Standard", ne bi bilo veći problem, za razliku od diskutovanog istupanja Grčke iz evrozone, što nije predviđeno u sporazumima EU. U Šengenskom sporazumu, međutim, postoje jasna pravila, koja bi omogućila ovakvu meru.

Najpre treba da se utvrdi koji stepen pretnje će se primeniti. Susedne zemlje mogu, u slučaju opasnosti po javnu bezbednost i red, odmah zatvoriti granice, najpre na 30 dana, odnosno ponovo uvesti granične kontrole.

Ta mera može, prema sporazumu, kako podseća Standard, može biti produžena za daljih mesec dana, a potom Savet ministara EU mora da odluči o daljem delovanju.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!