EVROPSKA ENERGETSKA ZAJEDNICA: Postupak protiv Srbije zbog sporazuma sa Rusijom
Foto: Shutterstock

Otkud baš sad

EVROPSKA ENERGETSKA ZAJEDNICA: Postupak protiv Srbije zbog sporazuma sa Rusijom

InfoBiz -

Energetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog jedne odredbe sporazuma Srbije i Rusije o isporukama prirodnog gasa iz 2012. godine kojom se može narušiti konkurencija.

Tom odredbom je utvrđeno da je prirodni gas čija isporuka je predviđena, namenjen isključivo za srpsko tržište. U Energetskoj zajednici za EurAktiv navode da zahtev Srbije da se taj sporazum izmeni ne bi bio iznenađenje za Rusiju i Gasprom.

"Sekretarijat je preliminarno zaključio da član 4 (stav 3) Sporazuma predstavlja klauzulu o destinaciji" i da se time prema uspostavljenoj pravnoj praksi krši član 18 Sporazuma o energetskoj zajednici u kojem su definisane obaveze o konlkurenciji. Ratifikovanjem Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju iz 2012. godine Srbija je sprečila primenu tog člana Ugovora o energetskoj zajednici i time prekršila svoje obaveze.

Foto: AP
Foto: AP

Sporazumom je predviđena isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u trećem stavu člana 4, koji Energetska zajednica posebno pominje, navodi se da je "prirodni gas koji se isporučuje u Republiku Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Republike Srbije".

U saopštenju na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat te organizacije 12. januara Srbiji poslao Otvoreno pismo i time pokrenuo preliminarnu proceduru, a Srbija ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time Sekretarijatu omogući da u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju. Ministarstvo rudarstva i energetike 13. januara je saopštilo da će "u saradnji sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije, u navedenom roku, detaljno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice".

Foto: AP
Foto: AP

Zamenik direktora Sekretarijata EZ Dirk Bušle za EurAktiv je rekao da su te klauzule "relikt prošlog vremena" kada su "dominantni dobavljači mogli da dele evropsko tržište gasa po svojoj volji, i uglavnom su ukinuti u ostatku Evrope".

EZ, koja okuplja zemlje regiona, EU, Ukrajinu i Moldaviju, ne bi trebalo da bude mesto gde evropska gasna integracija tavori, navodi Bušle. Dodaje i da je postupanje ove organizacije "u skladu sa nedavnim naporima i delovanjem prema drugim zemljama Energetske zajednice, poput Ukrajine". Na pitanje zašto se čekalo nekoliko godina od sklapanja sporazuma do postupka, rekao je da Srbija nije konsultovala Sekretarijat EZ prilikom sklapanja sporazuma sa Rusijom, kao i da je Sekretarijat u izveštajima o primeni propisa koji važe u EZ u više navrata ukazivao na ovaj problem.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Zašto postupak baš sada? Danas je integracija tržišta gasa došla u vrh prioriteta, kako u regionu tako i u EU. Klauzule o destinaciji, čiji cilj je da se spreči takva integracija, nisu se mogle tolerisati ni 2012, a sada još manje", navodi se u odgovoru dostavljenom EurAktivu.

Na pitanje kako rešiti ovu situaciju, budući da je reč o međuvladinom sporazumu Srbije i Rusije, Bušle ocenjuje da izmena sporazuma kako bi se uskladio sa evropskim propisima ne bii trebalo da bude problem jer Rusija tim pravilima već prilagođava poslovanje širom Evrope.

"Zahtev za pregovore o promeni sporazuma ne bi bio iznenađenje i moglo bi mu se izaći u susret.Nema razloga da se misli da bi taj zahtev bio odbijen", izjavio je on.

Dodao je da je Sekretarijat EZ spreman da pruži podršku vladi u pregovorima.

(EurActiv.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track