EVROPSKI LIDERI I ŠTAMPA POZDRAVLJAJU MAKRONA: Svi priželjkuju njegovu pobedu u drugom krugu
Foto: Reuters 23 April 2017

Reakcije na izbore

EVROPSKI LIDERI I ŠTAMPA POZDRAVLJAJU MAKRONA: Svi priželjkuju njegovu pobedu u drugom krugu

Planeta -

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras kandidatu centra Emanuelu Makronu ulazak u drugi krugu predsedničkih izbora u Francuskoj a i visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozdravila je njegov rezultat.

Junker je kratko na Tviteru naveo da Makronu čestita na "rezultatu u prvom krugu izbora" i poželeo mu sreću u drugom krugu.U Francuskoj je danas održan prvi krug izbora na kojem su najviše glasova osvojili Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Čestitke Makronu uputili su odlazeći predsednik Francuske Fransoa Olanda kao i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravila je rezultat koji je nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron postigao u prvom krugu izbora za predsednika Francuske kvalifikujući se za drugi krug koji će biti održan 7. maja.

"Kada vidim zastave Francuske i EU kako pozdravljaju rezultat Emanuela Makrona, to je nada i budućnost naše generacije", poručila je Mogerini putem Tvitera.Prema delimičnim rezultatima prvog kruga izbora za predsednika Francuske koji je održan u nedelju, proevropski orijentisan kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen nadmetaće se 7. maja u drugom, odlučujućem krugu predsedničkih izbora.

Evropska štampa pozdravila je u prvim reakcijama ulazak kandidata centra Emanuela Makrona u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, mada su neki listovi ocenili da drugoplasirana u prvom krugu, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen predstavlja "pretnju".

Britanski Gardijan ocenio je da Makron "predstavlja najbolju nadu za veliku državu koja je duboko potresena" napadima, ali navodi da nije "isključena pretnja ekstremne desnice".Fajnenšenal tajms preneo je da će 7. maja doći do "krunisanja" Makrona, ali dodaje da će mladi centrista verovatno morati dosta da pregovara kako bi ostvario svoj program.

Nemački Špigl je ocenio da Makronova pobeda predstavlja "veliki šamar za francuski establišment, kako za desničare i pristalice Šarla de Gola, tako za socijaliste na vlasti s predsednikom Fransoa Olandom". Belgijski Soar naveo je da su Francuzi na "Trampov način očistili tradionalne političare u Francuskoj i izabrali dve ličnosti van tog sistema".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track