Prikaži najnovije vesti
mala i srednja preduzeca, kriza, pogođeni krizom

Finansijska inspekcija zatvara firme zbog nekoliko dinara

Društvo 43

BEOGRAD - Od viška glava boli! Da li zbog manjka para u državnoj kasi, tek ključ u bravu inspektori stavljaju i vlasnicima radnji u čijoj se kasi

BEOGRAD - Od viška glava boli!
Da li zbog manjka para u državnoj kasi, tek ključ u bravu inspektori stavljaju i vlasnicima radnji u čijoj se kasi nađe nekoliko desetina dinara viška ili manjka. Samo u 2009. godini zbog ovog prekršaja privremeno je zatvoreno 4.208 radnji, dok je do 17. avgusta ove godine ista sudbina snašla još njih 2.264.

Ma koliko da su im poslovne knjige uredne, ako ime se u kasi nađe koji dinar viška, slede kazne od 5.000 pa do miliona dinara, a za malo više para viška inspektori se ne libe da im zatvore radnju i na dva meseca.
Takvu sudbinu doživeo je i Predrag M. iz Beograda, čiju je knjižaru finansijska inspekcija zatvorila zbog viška u kasi od 150 dinara.

- Uredno vodim svu papirologiju, poštujem sve propise i nisam nikad imao problema dok mi jedan dan nije upala finansijska inspekcija. Sve su prekontrolisali i ja se nisam uznemiravao pošto sam verovao da će sve biti u redu. Bio sam šokiran kad su mi dali rešenje o zatvaranju knjižare na 30 dana zato što su u kasi našli 150 dinara viška - kaže Predrag M.

Da su finansijski inspektori nemilosrdni u kažnjavanju, potvrđuju i u Uniji poslodavaca Srbije, gde ističu da sve lokalne samouprave u svojim budžetima planiraju koliko se kazni mora godišnje naplatiti.

- To se godinama dešava. Država je najveći neprijatelj naše privrede. Imali smo primer na Vračaru kada je inspekcija zbog viška od tri dinara naplatila vlasniku radnje kaznu od 100.000 dinara. U Evropi zbog sitnih prekršaja inspektori prvo opominju, pa tek drugi put kažnjavaju, a kod nas odmah pišu kazne - kaže Dragoljub Rajić iz UPS.
 

Poreska uprava: Izbegavanje fiskalne kase

U Poreskoj upravi kažu da se prema zakonu svako neslaganje u kasi smatra prekršajem koji dokazuje da se sav promet ne odvija preko fiskalne kase.
- Poreskom obvezniku se, bez obzira da li je u pitanju pravno lice ili preduzetnik, u skladu sa zakonom izriče mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 60 dana, što zavisi od težine prestupa. Pored toga, nadležnom prekršajnom sudu se podnosi i prekršajna prijava - kažu u Poreskoj upravi i dodaju da kazne za neslaganja u kasi iznose od 100.000 do milion dinara za pravna lica, odnosno 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 13 komentara