Finansijska inspekcija zatvara firme zbog nekoliko dinara

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Od viška glava boli! Da li zbog manjka para u državnoj kasi, tek ključ u bravu inspektori stavljaju i vlasnicima radnji u čijoj se kasi

mala i srednja preduzeca, kriza, pogođeni krizom

BEOGRAD - Od viška glava boli!
Da li zbog manjka para u državnoj kasi, tek ključ u bravu inspektori stavljaju i vlasnicima radnji u čijoj se kasi nađe nekoliko desetina dinara viška ili manjka. Samo u 2009. godini zbog ovog prekršaja privremeno je zatvoreno 4.208 radnji, dok je do 17. avgusta ove godine ista sudbina snašla još njih 2.264.

Ma koliko da su im poslovne knjige uredne, ako ime se u kasi nađe koji dinar viška, slede kazne od 5.000 pa do miliona dinara, a za malo više para viška inspektori se ne libe da im zatvore radnju i na dva meseca.
Takvu sudbinu doživeo je i Predrag M. iz Beograda, čiju je knjižaru finansijska inspekcija zatvorila zbog viška u kasi od 150 dinara.

- Uredno vodim svu papirologiju, poštujem sve propise i nisam nikad imao problema dok mi jedan dan nije upala finansijska inspekcija. Sve su prekontrolisali i ja se nisam uznemiravao pošto sam verovao da će sve biti u redu. Bio sam šokiran kad su mi dali rešenje o zatvaranju knjižare na 30 dana zato što su u kasi našli 150 dinara viška - kaže Predrag M.

Da su finansijski inspektori nemilosrdni u kažnjavanju, potvrđuju i u Uniji poslodavaca Srbije, gde ističu da sve lokalne samouprave u svojim budžetima planiraju koliko se kazni mora godišnje naplatiti.

- To se godinama dešava. Država je najveći neprijatelj naše privrede. Imali smo primer na Vračaru kada je inspekcija zbog viška od tri dinara naplatila vlasniku radnje kaznu od 100.000 dinara. U Evropi zbog sitnih prekršaja inspektori prvo opominju, pa tek drugi put kažnjavaju, a kod nas odmah pišu kazne - kaže Dragoljub Rajić iz UPS.
 

Poreska uprava: Izbegavanje fiskalne kase

U Poreskoj upravi kažu da se prema zakonu svako neslaganje u kasi smatra prekršajem koji dokazuje da se sav promet ne odvija preko fiskalne kase.
- Poreskom obvezniku se, bez obzira da li je u pitanju pravno lice ili preduzetnik, u skladu sa zakonom izriče mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 60 dana, što zavisi od težine prestupa. Pored toga, nadležnom prekršajnom sudu se podnosi i prekršajna prijava - kažu u Poreskoj upravi i dodaju da kazne za neslaganja u kasi iznose od 100.000 do milion dinara za pravna lica, odnosno 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (13)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Bojan

  Bojan

  Sramota ! Jel Miskovicu tako upadaju u firmu ? Nisam cuo da su nekada zatvorili neki Maksi zbog 3 dinara !? Vrlo cesto nemaju na kasi da vrate sitno i to je prekrsaj ??? Samo sirotinja naje.. ! Uvek tako bilo i bice !

  43 Odgovori 
 • zok

  zok

  a sta ako odem do knjizare i kupim knjigu od 195 dinara.
  Dam prodavcu 200din, i kazem 'ne treba kusur'. ? ? ?
  I eto 5 dinara vishka u kasi!
  Jel to prekrshaj?

  18 Odgovori 
 • Maksa

  Maksa

  Pa kod Miskovica ne ulaze, u Homemarket ne ulaze, a tamo privrednih prestupa na gomili svakodnevno. Ali im je tamo zabranjen ulaz.

  15 Odgovori 

Poslednji komentar

 • marko

  marko

  I treba da se zatvaraju dok se oni bogate i stete drzavu a narod crkava od gladi .ja radim u takvom jednom restoranu gde se radi 90% na crno i nijedan radnik nije prijavljen. STRASNO !GDE JE TA DRZAVA, ILI JE NEMA ILI MOJ ,,GAZDA,, IMA NEKU JAKU VEZU.STA JE TO?! KORUPCIJA,KRIMINAL.AKO IMA NEKO OD NADLEZNIH I PRAVEDNIH LICA NEKA ME KONTAKTIRA. TO J ... više E VELIKA KRADJA I NARODA A I DRZAVE!!! I GDE JE TA BORBA PROTIV KORUPCIJE I KRIMINALA????STO JE VLAST NAJAVILA?????

  -1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!