FISKALNI SAVET: Budžet nagoveštava bolju 2017. ali ne i veći standard
Foto: Fonet

Bez euforije

FISKALNI SAVET: Budžet nagoveštava bolju 2017. ali ne i veći standard

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je večeras da predlog državnog budžeta za 2017. nagoveštava bolju godinu za gradjane ali da se to neće značajno osetiti u povećenju njihovog standarda.

"Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu ali za porast standarda je potreban veći broj godina", rekao je Petrović za Radio televiziju Srbije.On je rekao i da planirani deficit obećava da će rast javnog duga zaustaviti i da će početi da pada s čim se, u istoj emisiji saglasio i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Savić je rekao i da je dobro da imamo smanjenje deficita i da je suština da nivo deficita bude niži od stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.Petrović i Savić smatraju i da predsednički izbori, najavljeni za proleće iduće godine, neće uticati na planirane ekonomske parametre u Srbiji.Oni su ukazali i da su nastavak strukturnih reformi i rešavanje problema celog petrohemijskog kompleksa, Rudarsko topioničarskog basena Bor, rudnik Resavica, kompanije Galenika... glavni izazovi koji će se naći pred Vladom Srbije i u narednoj godini.

Petrović i Savić su ocenili i da bi eventualno smanjenje poreza na zarade u 2017.godini bila dobra vest i da to pitanje treba razmatrati i na srednjoročni i dugoročni period."Mogućnost da se smanje porezi na ; plate bi bila dobra vest ; ali to morate da pokrijete iz drugih izvora...jedna stvar je smanjiti poreska opterećenja, druga je povećeti investicije a treća je povećati plate i penzije a ne može se sve odjednom" ,rekao je Petrović.

Foto: Beta
Foto: Beta

Savić je ukazao i da vlada mora da istraje na programu finansijske konsolidacije i sprovodjenju strukturnih reformi kao i da je neophodno da i dalje unapredjuje privredni potencijal.Petrović je ocenio i da će "za ozdravljenje javnih finansija biti potreban ceo mandat aktuelne vlade".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track