Mera predostrožnosti

Francuske škole i ambasade zatvorene u petak zbog molitve

Planeta

Autor:

Na sajtu francuskog ministarstva spoljnih poslova putnicima savetuje "najveći mogući oprez", imajući u vidu "aktuelne probleme" u muslimanskom svetu

molitva, muslimani, rojters

PARIZ - Francuske ambasade i škole u 20 zemalja neće raditi u petak, na dan velike molitve za muslimane, iz "predostožnosti" zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u jednom francuskom nedeljniku, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao mera predostrožnosti, ambasade, konzulati, kulturni centri i škole biće zatvoreni u dvadesetak zemalja", rekao je Frans presu neimenovani zvaničnik ministarstva i precizirao da za sada "nema dokazane pretnje bilo kojoj ustanovi".

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ranije je saopštio da je Francuska preduzela "određene mere predostrožnosti" radi zaštite svojih ambasada, posle objavljivanja karikatura.

"Izdao sam uputstva kako bi se u svuda u zemlji gde to može da predstavlja problem, preduzele određene bezbednosne mere predostrožnosti", kazao je Fabijus radiju Frans info i dodao da je "zabrinut".

Na sajtu francuskog ministarstva spoljnih poslova putnicima savetuje "najveći mogući oprez", imajući u vidu "aktuelne probleme" u muslimanskom svetu. "Snažno se preporučuje ne približavanje skupovima, izbegavanje uličnih protesta i blizine osetljivih insitucija (predstavništava zapadnih zemalja, verskih zdanja)", piše u danas osveženoj rubrici "saveti za putnike".

U Pakistanu, francuski državljani dobili su SMS poruku u kojoj se navodi: "povećana pretnja za francusku zajednicu i interese posle današnjeg objavljivanja karikatura u Šarli Ebdou. Savetuje se povećan oprez".

Francuski nedeljnik objavio je danas karikature proroka, posle jednonedeljnih protesta u arapsko-muslimanskim zemljama zbog antiislamskog filma snimljenog u SAD. U neredima na tim protestima ubijene su desetine ljudi, uključujući američkog ambasadora u Libiji Kristofera Stivensa.

Fabijus je ocenio da u trenutnom "kontekstu", objavljivanjem karikatura protoka Muhameda dodaje "ulje na vatru". "U Francuskoj, princip je sloboda izražavanja i ona se ne sme ugrožavati. Sadašnji kontekst, imajući u vidu taj imbecilan, apsurdan film koji je emitovan, prisutna je osetljivost u mnogim muslimanskim zemljama. Da li je relevantno i mudro dodavati ulje na vatru? Moj odgovor je ne", kazao je šef francuske diplomatije.
"Potrebno je pronaći ravnotežu", dodao je.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

To je već tradicija u NBS. Ovo je nešto što bode oči i smeta javnosti i primer da se ne sprovode mere štednje Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde