Funkcija zamenika premijera neustavna!

Ustavni sud Srbije

Funkcija zamenika premijera neustavna!

Politika -
Nasuprot tome, ocenjuje se da je zakonsko uvođenje pojma "prvi potpredsednik Vlade" preduzeto u granicama ustavnih ovlašćenja

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije je na sednici 3. jula odlučio da funkcija zamenika predsednika vlade nije u skladu sa Ustavom, objavljeno je danas na sajtu tog suda! Ustavni sud u odluci ocenjuje da je, uvođenjem instituta "zamenika predsednika vlade", zakonodavni organ prekoračio granice svojih ustavnih ovlašćenja, jer je time neposredno ustanovio u strukturi vlade novu funkciju koju Ustav ne predviđa.

"Polazeći od odredaba člana 125. Ustava koje utvrđuju sastav Vlade tako što određuju da je čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, Sud smatra da je, takvim ustavnim određenjem, isključena mogućnost da se, bilo kojim aktom nižim od Ustava... uvode nove funkcije, što je u ovom slučaju učinjeno uvođenjem instituta zamenika predsednika Vlade", navodi se u saopštenju.

Zbog toga je Ustavni sud utvrdio da odredbe člana 2 Zakona, u delovima kojima se "prvom" potpredsedniku Vlade određuje i svojstvo "zamenika predsednika Vlade", nisu saglasne sa Ustavom. Nasuprot tome, Ustavni sud ocenjuje da je zakonsko uvođenje pojma "prvi potpredsednik Vlade" preduzeto u granicama ustavnih ovlašćenja. Sud je ocenio da se u Ustavu ne uređuje pitanje zamenjivanja predsednika vlade, te da je zakonsko uređivanje po kojem ga zamenjuje jedan od potpredsednika u skladu sa Ustavom Srbije.

"Sud ocenjuje da propisivanje takve obaveze predsednika Vlade ne predstavlja povredu Ustavom utvrđenog položaja i funkcija predsednika Vlade, niti ima karakter protivustavnog uvođenja ovlašćenja za jednog od potpredsednika Vlade protivno Ustavom utvrđenom položaju potpredsednika Vlade", navodi se u saopštenju. Funkciju prvog potpredsednika i zamenika premijera u odlazećoj vladi obavljao je Ivica Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track