Gašić: Naša odbrambena industrija do 2020. među najvećima u Evropi
Foto: Marina Lopicic

Namera Vlade Srbije

Gašić: Naša odbrambena industrija do 2020. među najvećima u Evropi

Društvo -
BEOGRAD - Namera Vlade Srbije je da do 2020. srpska odbrambena industrija uđe u red najvećih namenskih industrija u Evropi, a danas će biti određene prve investicije u vojne fabrike kako bi se krenulo u tom smeru, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je na početku sastanka, direktorima preduzeća odbrambene industrije Srbije i predstavnicima Srpske banke i VTB banke, preneo, kako je rekao, poruku premijera Srbije Aleksandra Vučića da počnu da pripremaju ozbiljne projekte koji će namensku industriju do 2020. godine uvesti u red najvećih namenskih industrija Evrope i sveta."Dakle, ne one projekte koje smo dobijali o kupovini CNC mašina, već projekte koji će našu namensku industriju, kada su složeni borbeni sistemi u pitanju, da podignu na mnogo viši nivo", istakao je Gašić.

Govoreći o planovima Ministarstva odbrane Gašić je na sastanku, sa direktorima preduzeća odbrambene industrije, dodao da je doneto nekoliko odluka koji će tim preduzećima omogućiti da investiraju u razvoj, poput kupovine neophodnih mašina za Zastavu oružje, prelazak TMO Trstenik u SDPR, ali i da će još nekoliko fabrika biti uvedeno u namensku industriju Srbije.

"To je Trajal, pre svega, jer su Belorusi izrazili ogromno interesovanje za proizvode te kompanije za narednu godinu", rekao je Gašić.Ministar se nada da će do kraja godine pojedine fabrike, koje imaju proizvode potrebne Vojsci Srbije, dobiti avans u ukupnom iznosu od milijardu dinara.On je predstavnike preduzeća iz sistema odbrane zamolio da sindikalne aktivnosti više ne koriste za pritiske kojim će se ispravljati loše stvari koje su se dešavale pre 2012., već u korist radnika, podizanja proizvodnje i stvaranja kvalitetnijeg proizvoda.

U tom kontekstu Gašić se osvrnuo i na ugovor od 15 miliona evra koji je Egipat raskinuo sa "Zastavom oružje" o izvozu 50.000 pištolja CZ 99 zbog primedbi na kvalitet pojedinih delova."Predlažem da se pokrenu krivične prijave, jer onaj ko upropasti posao sa Egiptom tog iznosa, ne zaslužuje da bude u preduzeću. To nosi lošu referencu o kompletnoj namenskoj industriji i dovode značajnog strateškog partnera u problem kada je reč o budućem ugovaranju", rekao je Gašić.

Ministar je za sredinu decembra najavio i sastanak premijera Srbije, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa mladim inžinjerima i doktorima nauka o njihovom angažovanju u sistemu odbrane.On je dodao i da je zadovoljan što je Srpska banka dobila dozvolu za rad čime je, kako je rekao, sačuvana banka koju su, kako je rekao, "razni srpski tajkuni uništili i doveli do dna".Gašić je ponovio da 12 godina nije uložen ni dinar u resurse Vojske Srbije i da nije moguće za dve ili tri godine popraviti sve ono što je godinama uništavano, ali je zaključio da zajedničkim radom može da se pomogne i državi i fabrikama i Vojsci Srbije da se vrati na nekadašnji nivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track