Glamočki Srbi traže otetu zemlju

Planeta

Autor:

GLAMOČ - Opština Glamoč je zatražila od vlasti Federacije BiH da se vlasnicima vrati više stotina hektara plodne zemlje, koja je nakon rata nasilno oteta izbeglim Srbima i pretvorena u vojni poligon

glamoč, srbi, oteta, Zemlja,

GLAMOČ - Opština Glamoč je zatražila od vlasti Federacije BiH da se vlasnicima vrati više stotina hektara plodne zemlje, koja je nakon rata nasilno oteta izbeglim Srbima i pretvorena u vojni poligon. Srbi vlasnici te zemlje su pre nekoliko godina podneli 187 tužbi, tražeći odštetu za uništeno obradivo zemljište i objekte, ali sudovi u Federaciji BiH opstruišu te predmete, rekao je medijima Republike Srpske načelnik opštine Glamoč Radovan Marković.

On je dodao da Sud u Livnu nije ništa uradio po ovim tužbama, podnesenim 2006. godine, iako je Dom za ljudska prava BiH doneo konačnu i obavezujuću odluku, prema kojoj se vlasnicima zemlje mora nadoknaditi učinjena šteta.

Marković je dodao da se oko 2.000 Srba povratnika u Glamoču nalazi u veoma teškom položaju, jer nemaju posla, a mogli bi se baviti poljoprivrednom ako im se vrati nasilno oduzeta zemlja, koju su za obuku koristili pripadnici međunarodnih stabilizacionih snaga (Sfora) i Vojske Federacije BiH.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Opcija „ne“ garantuje nadu da će Grci sami kontrolisati svoju sudbinu Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!