Prikaži najnovije vesti
glamoč, srbi, oteta, Zemlja,

Glamočki Srbi traže otetu zemlju

Planeta 31

GLAMOČ - Opština Glamoč je zatražila od vlasti Federacije BiH da se vlasnicima vrati više stotina hektara plodne zemlje, koja je nakon rata nasilno oteta izbeglim Srbima i pretvorena u vojni poligon

GLAMOČ - Opština Glamoč je zatražila od vlasti Federacije BiH da se vlasnicima vrati više stotina hektara plodne zemlje, koja je nakon rata nasilno oteta izbeglim Srbima i pretvorena u vojni poligon. Srbi vlasnici te zemlje su pre nekoliko godina podneli 187 tužbi, tražeći odštetu za uništeno obradivo zemljište i objekte, ali sudovi u Federaciji BiH opstruišu te predmete, rekao je medijima Republike Srpske načelnik opštine Glamoč Radovan Marković.

On je dodao da Sud u Livnu nije ništa uradio po ovim tužbama, podnesenim 2006. godine, iako je Dom za ljudska prava BiH doneo konačnu i obavezujuću odluku, prema kojoj se vlasnicima zemlje mora nadoknaditi učinjena šteta.

Marković je dodao da se oko 2.000 Srba povratnika u Glamoču nalazi u veoma teškom položaju, jer nemaju posla, a mogli bi se baviti poljoprivrednom ako im se vrati nasilno oduzeta zemlja, koju su za obuku koristili pripadnici međunarodnih stabilizacionih snaga (Sfora) i Vojske Federacije BiH.
 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 1 komentara