Savet stručnjaka: Dr Milanko Šekler, načelnik Nacionalne referentne laboratorije za influencu Srbije

Globalizacija i zarazne bolesti

Doktor

savet strucnjaka, dr milanko sekler

Globalizacija je toliko često upotrebljavan termin da se teško može naći čovek na planeti koji nije čuo za njega. Zbog propagandnog pristupa svih medija danas svi u tom terminu vide nešto pozitivno. A globalizacija predstavlja potpuno slobodan protok robe, kapitala i ljudi i ima svoje realne opasnosti. Na primer, od zaraznih bolesti!

U milionima kontejnera, kojima najrazličitija roba putuje širom sveta, vrlo često se nalaze i nevidljivi slepi putnici. Slobodna trgovina olakšala im je put i time ih učinila svemoćnim. Tako, planetom putuju semenke korovskog bilja, milioni raznih vrsta insekata, u kojima se može naći nezamisliv broj parazita i mikroorganizama, koji mogu biti štetni za ljude, životinje i biljke. 

Tu nevidljivu armadu globalizacija je učinila svetskim putnicima. S druge strane, aktuelni klimatski ekstremi ili klimatske promene čine da se ti slepi putnici dobro osećaju na sasvim delovima sveta. Da li će biti posledica toga i kakve će one biti? Trenutno znamo za sporadične pojave mnogobrojnih egzotičnih i tropskih bolesti kod ljudi, najčešće kod onih onih koji su posetili neke egzotične delove sveta i sobom doneli groznicu zapadnog Nila, malariju, groznicu čukungunja, virusni encefalitis... 

Da li je to samo znak i upozorenje koje ne tumačimo kako treba? Ne ljutite se, dragi globalisti, samo pitam i razmišljam naglas. Zar globalizacija ne podrazumeva i slobodan protok ideja?

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rijaliti emisije su postale naša realnost. Glavno pitanje trenutno je da li uopšte ima realnosti van rijalitija Aleksandra Janković, klinički psiholog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde