Prikaži najnovije vesti
savet strucnjaka, dr milanko sekler
Savet stručnjaka: Dr Milanko Šekler, načelnik Nacionalne referentne laboratorije za influencu Srbije

Globalizacija i zarazne bolesti

Doktor 2

Globalizacija je toliko često upotrebljavan termin da se teško može naći čovek na planeti koji nije čuo za njega. Zbog propagandnog pristupa svih medija danas svi u tom terminu vide nešto pozitivno. A globalizacija predstavlja potpuno slobodan protok robe, kapitala i ljudi i ima svoje realne opasnosti. Na primer, od zaraznih bolesti!

U milionima kontejnera, kojima najrazličitija roba putuje širom sveta, vrlo često se nalaze i nevidljivi slepi putnici. Slobodna trgovina olakšala im je put i time ih učinila svemoćnim. Tako, planetom putuju semenke korovskog bilja, milioni raznih vrsta insekata, u kojima se može naći nezamisliv broj parazita i mikroorganizama, koji mogu biti štetni za ljude, životinje i biljke. 

Tu nevidljivu armadu globalizacija je učinila svetskim putnicima. S druge strane, aktuelni klimatski ekstremi ili klimatske promene čine da se ti slepi putnici dobro osećaju na sasvim delovima sveta. Da li će biti posledica toga i kakve će one biti? Trenutno znamo za sporadične pojave mnogobrojnih egzotičnih i tropskih bolesti kod ljudi, najčešće kod onih onih koji su posetili neke egzotične delove sveta i sobom doneli groznicu zapadnog Nila, malariju, groznicu čukungunja, virusni encefalitis... 

Da li je to samo znak i upozorenje koje ne tumačimo kako treba? Ne ljutite se, dragi globalisti, samo pitam i razmišljam naglas. Zar globalizacija ne podrazumeva i slobodan protok ideja?

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir