GOTOVINA EKSKLUZIVNO: Srbi vratite se u Hrvatsku! (AUDIO)

Intervju hrvatskog generala za Kurir

GOTOVINA EKSKLUZIVNO: Srbi vratite se u Hrvatsku! (AUDIO)

Politika -
Oni su građani Hrvatske, to je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo

BEOGRAD - Moramo da gledamo u budućnost! Budućnost zavisi od nas, ona je ispred nas, a prošlost je stvar prošlosti, rekao je oslobođeni haški general Ante Gotovina u ekskluzivnom intervjuu za Kurir..

Šta biste poručili Srbima koji su izbegli iz Hrvatske posle akcije „Oluja“?- Poručujem im da se vrate u Hrvatsku. Oni su građani Hrvatske, to je njihova domovina kao što je i moja.

Kažite: „Pozivamo ih da se vrate“.- Pa da. Vratite se... Hm. Pa, kako ja nekoga mogu pozvati da se vrati svojoj kući? To je njihova kuća.

Nadamo se da će poverovati.- To je stvarnost, ovo je i njihova kuća, oni treba da budu u svojoj kući ako to žele. To je jasno. Pa, nije ovo moje više nego što je njihovo. One koji se žele vratiti, koji imaju kuće ovde, ne treba ja da pozivam. Oni treba da dođu.

Oslobođeni ste krivice, akcija „Oluja“ je „čista“, ali činjenica je da su neki ljudi izginuli. Da li ćete se boriti da u Hrvatskoj ti slučajevi budu procesuirani?- Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost, pripada prošlosti, i postoje institucije koje se time bave.♦ Da li ćete insistirati na tome da svi oni koji su neke zločine možda počinili u vaše ime budu procesuirani?- Kako ja na tome mogu da insistiram? Da li ja to nekoga treba da savetujem? Ko sam ja da savetujem institucije da rade svoj posao? Svaka institucija radi svoj posao po zakonu.♦ Činjenica je da uživate ogroman ugled u Hrvatskoj.- Ja sam običan građanin, kao i svaki drugi, bio on Mađar, Italijan, Rusin, Srbin, Nemac. Zapravo, ovo je njihova domovina jednako kao što je moja.♦ Da li ste imali nekog prijatelja među Srbima u Haškom tribunalu?- Gledajte, prijateljstvo je stvar koja se gradi.♦ S kim ste u Hagu izgradili takav odnos?- Morali smo da živimo zajedno, i živeli smo u skladu s tim.♦ Pominje se u hrvatskim medijima vaša moguća politička karijera?- Ako dođete u Hrvatsku, popićemo kavu zajedno. Bog.

Nisam Miloševića oslovljavao sa predsedničePričalo se da ste Miloševića oslovljavali sa „predsedniče“, da li je to istina?- Ne, i ne bih ulazio u to. Mislim da sam rekao ono što je trebalo.

AUDIO ZAPIS INTERVJUA SA ANTOM GOTOVINOM MOŽETE DA POSLUŠATE OVDE.

Ante Gotovina intervju novi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track