GRAĐANI SRBIJE ŠOKIRANI: Stigli duplo veći računi za struju!
Foto: Shutterstock

Januarska čestitka EPS

GRAĐANI SRBIJE ŠOKIRANI: Stigli duplo veći računi za struju!

Društvo -

Potrošači za decembar moraju da plate i do dva puta veće iznose u odnosu na novembar i zimskemesece prethodnih godina

Brojni građani Srbije doživeli su šok kada im je nakon praznika stigao decembarski račun za struju, uvećan i više nego duplo u odnosu na one na koje su navikli u zimskim mesecima.Zapanjeni potrošači kažu da im nije jasno kako su njihovi računi i po više hiljada dinara skuplji i na koji način je „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) uopšte vršila obračun.Grejna sezona- Račun za novembar iznosio je 7.900 dinara, a za decembar 14.000 dinara. Potrošio sam skoro 600 kilovata više, to jest 20 kilovata dnevno, što je neizvodljivo - požalio se na društvenim mrežama jedan potrošač.Sličan šok doživeo je i Beograđanin koji kaže da struju tokom grejne sezone u proseku plaća 8.000 dinara, ali će ovog meseca morati da izdvoji 7.000 dinara više.- Plaćam oko 8.000 kad se greje normalno, a sad mi je stiglo da platim 15.000 dinara. Što je mnogo, mnogo je - ističe ovaj Beograđanin.

Mnogi potrošači sumnjaju da je u EPS ponovo došlo do neke greške, kao 2014. godine, kada je tadašnji direktor „EPS Snabdevanja“ Dejan Vasić smenjen zbog „prenapumpanih“ računa za struju, na koje se žalilo više od 48.000 građana.- Živim u stanu od 40 kvadrata i struju sam maksimalno plaćala 6.000 dinara. Ovog meseca mi je stiglo da platim 13.000. Pa to se ne bi desilo da sam nosoroge i žirafe pekla u rerni! Pretpostavljam da je neka greška u pitanju. Niti imam para, niti želim da platim ovaj račun! - požalila nam se jedna Beograđanka i dodala da „više ljudi u Srbiji ubiju računi za struju nego sama struja“.Jasni dokaziGoran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), naglašava da, zbog prethodnih grešaka, ali i netransparentnosti u poslovanju, uopšte ne čudi što građani sumnjaju u iznos na svojim računima.- Građani sumnjaju u EPS jer nemaju jasne dokaze zašto su im toliko visoki računi, a i kada se žale, često ne dobiju adekvatne informacije. Javna preduzeća moraju da rade na poboljšanju transparentnosti, ali i usluga koje pružaju građanima - kaže Papović.

EPSODGOVORAN JE SVETI NIKOLAU JP „Elektroprivreda Srbije“ kažu da je „svake godine u decembru zbog hladnog talasa i niskih temperatura potrošnja električne energije u proseku veća za oko 10 odsto“, posebno jer se tada, kako kažu, obeležava i najveća slava u Srbiji - Sveti Nikola.- Treba podsetiti da su temperature u decembru znatno niže nego u novembru. Na primer, srednja temperatura u decembru 2016. godine bila je 0,78 stepeni, a u decembru 2015. 4,33 stepena - naveli su u EPS i dodali da su „eventualne greške moguće, ali se mogu ispraviti ukoliko kupac podnese prigovor“.

RUŽICA KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track