Siva zona na Starom sajmištu

Grade džamiju bez dozvole u centru Beograda

Beograd

Pripadnici, do sada nepoznate „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika“ žele da u novoj džamiji, u nedelju proslave veliki praznik Ramazanski bajram, u prisustvu oko 300 vernika

mesalica

Za novopodignuti objekat na Starom sajmištu, niko nije čuo, pa čak i komšije iz okolnih ulica (Foto:Ilustracija)

BEOGRAD  - Pripadnici udruženja „Islamska zajednice Roma i ostalih pripadnika“, za samo mesec dana, na Starom sajmištu, bez odgovarajućih dozvola, podigli su dvospratni objekat veličine 340 kvadrata, koji umesto minareta ima kupolu.

Nadležni o objektu, koji je još u „sivoj fazi“ gradnje, nisu imali pojma. Tek u sredu popodne, inspektori opštine Novi Beograd su posetili gradilište, pišu Novosti.

Alija Duljaj, vođa udruženja građana, koje uglavnom okuplja Rome sa Kosova i Metohije, kategorično tvrdi da ima sve potrebne „papire“.

„Džamija je izgrađena na mestu nekadašnjeg molitvenog mesta, koji je izgorelo u maju. Želja nam je da u ovom centru okupimo svu siromašnu romsku decu i njihove roditelje. Imamo sada 76 mališana, od četiri do 17 godina, koji pohađaju našu školu. Tu se mole bogu i uče da ne kradu, da se ne drogiraju i da žive u skladu sa verom“, priča Duljaj.

Prema njegovim rečima, novac za izgradnju, pored priloga vernika, dobio je od prijatelja Srba. Sredstva za izgradnju pokušao je da potraži i od ambasada arapskih zemalja u Beogradu.

„Ambasadama islamskih zemalja poslali smo dopis, ali niko od njih nije nije nam odgovorio ili poslao novac“, kaže  Duljaj, koji je potvrdio da nema nikakavu saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije.

Pripadnici, do sada nepoznate „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika“ žele da u novoj džamiji, u nedelju proslave veliki praznik Ramazanski bajram, u prisustvu oko 300 vernika. Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić nije želeo da razgovara na ovu temu , pišu Novosti.

Za novopodignuti objekat na Starom sajmištu, niko nije čuo, pa čak i komšije iz okolnih ulica. U ovaj deo Beograda, iako je samo dva kilometra od centra prestonice, malo ko zalazi. Ulice su uske i mračne. Nema velikih stambenih zgrada. Tu su stare, oronule kuće i kartonske udžerice. Posle bombardovanja 1999. godine, u ovaj deo glavnog grada doselilo se oko stotinak porodica sa Kosova i Metohije. Posle raseljavanja nehigijenskog naselja ispod Gazele, neki su novi dom potražili, upravo u ovom kvartu.

Inspektori obustavili radove

Građevinski inspektori opštine Novi Beograd naložili su da se prekinu svi građevinski radovi. Za udžericu, na kojoj je podignuta džamija, je 2003. godine podnet zahtev za legalizaciju, pa taj deo objekta neće biti diran. Ali dozidani deo, ako bude bio u svrsi stambenog prostora, mora biti srušen. Prema Duljajevim rečima, reč je o verskom objektu, pa će konačnu odluku doneti gradski Sekretarijat za urbanizam, koji jedini i može da da dozvolu za gradnju verskog objekta. Kako „Novosti“ saznaju, zona oko Starog sajmišta je zaštićena i tamo nije dozvoljeno nikakvo zidanje. Prema detaljnom urbanističkom planu, na Novom Beogradu još uvek nije definisana lokacija za izgradnju džamije.

 Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (76)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Goran

  Goran

  Opet guranje prsta u oko i to u Bg. Sve blize i blize. Sto nisu ostali na kosovu ako vec treba ta dzamija. Srbi krajnje je vreme dozovimo se u pamet da ovakve stvari prestanu tj. da ih drzava vise ne gura pod tepih i pravi se da problemi ne postoje ako krivci nisu Srbi!

  113 Odgovori 
 • Pera Trta

  Pera Trta

  kad je Le Pen ponudio da sagradi džamiju u Parizu a za uzvrat da sagradu katedralu u Rijadu, hteli su da ga ubiju. Arapi i muslimani dižu džamije svuda u svetu a gde su dozvolili građu crkava i katedrala kod svoje kuće?

  108 Odgovori 
 • zztop

  zztop

  U centru Beca su pre vise godina hteli da sagrade dzamiju i nije dozvoljeno..iako je Bec pun muslimana.zanima me sta ce biti...

  97 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Aca

  Aca

  Za par godina, to ce i traziti, jer imaju u proseku po 10 dece i planski se naseljavaju, kao sto je to bio slucaj sa muslimana u Sarajevu, koji je nekada bio srpski grad. Godinama su se naseljavali iz svih krajeva ex YU i na kraju, kada su brojali skoro polovinu stanovnistva, izazvali su gradjanski rat i hteli kompletnu BiH samo za sebe. Beograd ce ... više ka isto to, mada mnogi u BG ne misle u tome i bas ih briga za slucaj Kosovo i kosmetski Srbi, jer to je daleko i njih se ne tice.

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!