HAG PRESUDIO ZA SREBRENICU: Bezbednjacima VRS Beari i Popoviću doživotna
Foto: AP

Haški tribunal

HAG PRESUDIO ZA SREBRENICU: Bezbednjacima VRS Beari i Popoviću doživotna

Crna Hronika -
To je prva pravosnažna presuda oficirima VRS za Srebrenicu. Do sada je na 35 godina zatvora bio pravosnažno osuđen general VRS Radislav Krstić

HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala pravosnažno je na doživotni zatvor osudilo oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, proglasivši ih krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

To je prva pravosnažna presuda oficirima VRS za počinjenje genocida u Srebrenici u istoriji suda u Hagu.

Do sada je na 35 godina zatvora bio pravosnažno osuđen general VRS Radislav Krstić, ali za pomaganje i podržavanje tog genocida.

Popović (57) je 1995. načelnik za bezbednost Drinskog korpusa VRS, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu te vojske.

Po presudi, Popović i Beara su, sa drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, među kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, delili "genocidnu nameru" da unište zarobljene srebreničke Muslimane kao etničku grupu.Kao protagonisti zločinačkog poduhvata, Popović i Beara tu nameru sproveli su, od 11. do 23. jula 1995, na više lokacija u okolini Zvornika, kroz operaciju organizovanog streljanja hiljada zarobljenih Muslimana, koju su, kako je presudio Tribunal, "koordinisali".

Tribunal je prvostepenom presudom Popoviću i Beari, izrečenom 2010, a danas potvrđenom, utvrdio da su snage bosanskih Srba, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, tada zonu pod zaštitom UN, ubile "najmanje 5.336 identifikovanih osoba", kao i da bi broj žrtava, na osnovu predočenih dokaza, mogao porasti do 7.826.Žalbe Popovića i Beare na tako utvrđen broj žrtava, apelaciono veće Tribunala danas je odbacilo kao neosnovane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track