(VIDEO) HAJNC VILHELM: Ko god da sastavlja vladu, ekonomija će mu biti prioritet
Foto: Marina Lopičić

Nemački ambasador u Srbiji

(VIDEO) HAJNC VILHELM: Ko god da sastavlja vladu, ekonomija će mu biti prioritet

InfoBiz -
Uloga države treba da bude smanjena, što znači da državne kompanije moraju da postanu efikasne, a to znači da budu i privatizovane, ali nije na meni da to odlučim, naveo je ambasador Nemačke

Nemački ambasador u Srbiji, Hajnc Vilhelm, izjavio je da je, ko god da bude sastavljao Vladu Srbije posle izbora, svestan toga da nešto mora da se uradi na ekonomskom polju.

"To je tako i na svim drugim izborima, čak i u Nemačkoj ne pričamo toliko o spoljnoj politici, koliko o ekonomiji. Mislim da kada dođe nova vlada, ko god je bude činio svi srpski političari znaju da nešto mora da se uradi na ekonomskom polju. Da mora da dođe do ekonomskog preporoda. Mnogo toga mora da bude učinjeno, a izazovi su mnogo veoma veliki.

Rekao bih da srpska ekonomija mora da bude više konkurentna. Smatram da uloga države treba da bude smanjena, što po mom mišljenju znači da državne kompanije moraju da postanu efikasne, a to znači da budu i privatizovane, ali nije na meni da to odlučim. Generalno, da privatni sektor može da posluje efikasnije od državnog. Ali srpska vlada mora da odluči.

Želeo bih da pomenem važnu ulogu sudskog sistema na polju ekonomije. Ekonomija mora biti u mogućnosti da se osloni na sudski sistem. Mnoge nemačke kompanije su se žalile da je teško predvideti sudske procedure kao i da postoji politički uticaj na sudije. To je takođe, veoma važno polje", rekao je Vilhelm na biznis forumu na Kopaoniku na kojem prisustvuje drugi put.

Poredeći ovu godinu i prethodnu, Hajnc je naveo da je situacija sada drugačija jer su uskoro izbori.

"Prošle godine niko nije razmišljao o njima. Sada je fokus na tome šta bi nova Vlada trebalo da uradi u oblasti ekonomije. Imali smo veoma dobru i živu debatu, a veoma je važno razmeniti mišljenja, koja bi mogla pomoći razvoju srpske ekonomije. Ovde je bilo mnogo privatnih preduzetnika, a gospodin Miodrag Kostić je domaćin", navodi nemački ambasador.

Vilhelm se nada i da će sledeće godine doći više investitora iz Nemačke, kako na konferenciju, tako i u Srbiju.

"Učestvovanje na konferenciji je malo teško zbog jezičke barijere, a i sa ove konferencije nema konkretnih odluka. Ali nadam se da će u budućnosti doći još više nemačkih kompanija, iako ih već sada ima dosta", zaključio je Vilhelm.

http://www.youtube.com/watch?v=VhM3NCsh45M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track