HAKER GUČIFER PROGOVORIO IZ ZATVORA: Optužbe da su Rusi hakovali Hilari su lažni sajber-rat
Foto: Printscreen YouTube

Reč stručnjaka

HAKER GUČIFER PROGOVORIO IZ ZATVORA: Optužbe da su Rusi hakovali Hilari su lažni sajber-rat

Planeta -

Rumunski haker Marčel Lehel Lazar, poznatiji kao Gučifer, izjavio je da su tvrdnje administracije američkog predsednika Baraka Obame u vezi sa navodnim mešanjem Rusije u novembarske predsedničke izbore lažne.

Govoreći iz zatvora u intervjuu za Foks njuz, Lazar je naglasio da su ti navodi "lažni sajber-rat" i da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji antiruska histerija koja potiče iz vremena Hladnog rata.

Odlazeća administracija američkog predsednika Baraka Obame prošle nedelje je naredila proterivanje 35 ruskih diplomata, zatvaranje dvaju ruskih diplomatskih predstavništava i nove sankcije protiv šest fizičkih i pet pravnih lica zbog navodnog mešanja Moskve u predsedničke izbore 2016, što je Kremlj je u više navrata negirao.

Ruski zvaničnici nazvali su američke tvrdnje apsurdnim, rekavši da one imaju za cilj da skrenu pažnju američke javnost sa otkrivanja korupcije i drugih važnih domaćih problema.

Gučifer robija u Americi zbog hakovanja (Foto: Printscreen YouTube/Fox News)
Gučifer robija u Americi zbog hakovanja (Foto: Printscreen YouTube/Fox News)

Marčel Lehel Lazar, haker koji sebe naziva Gučifer, američke vlasti su 2016. osudile na 52 meseca zatvora zbog hakovanja ličnog imejla i naloga na društvenim mrežama stotinak Amerikanaca, uključujući i dva bivša predsednika, bivšeg pripadnika kabineta SAD, bivšeg pripadnika Združenog generalštaba američke vojske i bivšeg savetnika predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track