Ne isplati se uvek biti štreber

Haos na upisu u srednje škole!

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Preseo im upis! Deca plaču, roditelji na „bromazepamima“, opšti haos - ovako bi ukratko mogao da se opiše jučerašnji upis u srednje škole.

upis, prijemni

BEOGRAD - Preseo im upis!
Deca plaču, roditelji na „bromazepamima“, opšti haos - ovako bi ukratko mogao da se opiše jučerašnji upis u srednje škole.

Zbog iznenadnog povećanja minimalnog broja bodova neophodnih za upis u pojedine škole (u nekima i preko 20), redakciju Kurira je pozvao ogroman broj ogorčenih roditelja čija deca su, verujući informatoru, ostala neupisana. Među njima je bilo i odlikaša, koji će morati da sačekaju drugi krug i upišu se u neku od preostalih, uglavnom trogodišnjih škola.

- Minimalni broj bodova koji je potreban za određeni profil u proseku je povećan za 10 poena! Bacili smo novac za informator jer su se deca rukovodila njime, a ispostavilo se da su na tablama škola osvanuli spiskovi sa potpuno drugačijim bodovima od onih koji su, prema informatoru, bili potrebni za upis - ogorčeno priča Slavica Dabetić, čije je dete, iako odličan đak, raspoređeno tek u desetu školu sa liste želja, koju je navelo samo da bi ispunilo spisak. Ono je još i imalo sreće...

- Pojedine razredne starešine su savetovale odlične đake da u listu ne upisuju nešto „slabije“ smerove uz obrazloženje da za to nema potrebe jer sigurno upadaju u neku od prvih pet željenih škola. Ispostavilo se da će lošiji đaci upisati bolje škole, a moja ćerka odlikaš ostala je neupisana jer se oslonila na bodove iz informatora, koji su za neke škole uvećani za čak 20 - uzrujano priča Ivana M. Ona dodaje da je cela porodica jučerašnji dan provela na lekovima za smirenje zbog stresa jer im ćerka preti da neće upisati ništa i da će pauzirati do sledeće godine.

 

Škole u kojima je ostalo mesta

  
Naziv škole Smer Min. broj bodova  
       
 Ekonomsko-trgovinska škola Sopot trgovac 36,88  
 Gimnazija Lazarevac društveni 45  
 Građevinska škola Beograd tesar 36,24  
 Mašinska škola „Radoje Dakić“ mehaničar - oružar 39,36  
 Poljoprivredna škola PKB „Beograd“ prerađivač mleka 29,30  
 Škola za dizajn tekstila tekstilni radnik 32,84  
 Tehnička škola Mladenovac elektrotehničar energetike 35,16  
 Železnička tehnička škola Beograd vozovođa 41,34  
       


Min. broj  Min. broj bodova  


bodova u  objavljen na
Naziv škole Smer informatoru sajtu Ministarstva
 Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ elektrotehničar procesnog upravljanja 40,76 61,68
 Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ elektrotehničar energetike 56,64 70,94
 Sportska gimnazija   66,16 83,48
 Prva beogradska gimnazija društveni 81,16 92,10
 Medicinska škola laboratorijski tehničar 83,58 93,88
 Farmaceutsko-fizioterapeutska maser 46,92 69,56
 Saobraćajno-tehnička škola Zemun tehničar drumskog saobraćaja 41,68 58,22
 Arhitektonska tehnička škola građevinski tehničar za visokogradnju 64,58 73
 Škola za brodarstvo nautički tehničar - pomorski 36,52 54,44
 Geološka i hidrometeorološka škola      
 „Milutin Milanković“ geološki tehničar za geotehniku 51,88 64,74
 Škola za dizajn tekstila modelar odeće 47,02 62,86
 Škola za dizajn tekstila tekstilni tehničar 25,92 48,24

Danas druga šansa!

Posle prvog upisnog kruga ostala su 13.292 slobodna mesta u srednjim školama i 5.621 učenik koji se nije upisao. Ministarstvo je saopštilo da svi neraspoređeni đaci danas mogu predati prijavu s novom listom želja, a konačan raspored po školama i obrazovnim profilima biće objavljen 16. jula, kada se završava drugi upisni krug.

Ministarstvo: Đaci bolje uradili ispit

Nadležni iz Ministarstva prosvete rekli su nam da su deca ove godine bolje uradila završni ispit i da je to razlog za promenu broja potrebnih bodova.
- Podatak o broju bodova razlikuje se od škole do škole. Povećanje broja bodova neophodnih za pojedine škole je posledica veće zainteresovanosti učenika za te škole i boljeg uspeha, pre svega na završnom ispitu - rekao je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za sektor srednjeg obrazovanja.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Komentari (40)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Predrag

  Predrag

  Dragi roditelji,ssU Informatoru su podaci za ranije godine. Niste valjda mislili da su to neki "garantovani" bodovi sa kojima se prolazi. Trebalo je da mislite već od onog trenutka kada je Ministarstvo prosvete i nauke objavilo podatak da su maturanti na završnom ispitu osvojili (u proseku) po nekoliko bodova više u odnosu na prošlu godinu. To ... više automatski znači da će biti podignut prag broja bodova sa kojim se upisuje u neku školu. A provera šta je popunjeno u listi želja je VAŠA (roditeljska) obaveza - VI ste ti koji su morali da usmeravaju VAŠE dete pri popunjavanju liste. Moja supruga i ja smo sedeli sa ćerkom i analizirali škole, želje, minimalan broj bodova iz prethodnih godina, pa smo tek posle dva dana seli da popunjavamo listu.

  38 Odgovori 
 • sandra

  sandra

  Ocito je da ministarstvo radi na tome da i ovo malo dece onepismeni.Lepo je rekao Stefan Nemanja u svom zavestanju,STO NE MOZES PLUGOM I MACEM,MOZES PEROM I KNJIGOM.Sto je narod nepismeniji,to se njime lakse vlada.VOSTANI SERBIJE!!!

  35 Odgovori 
 • Banini23

  Banini23

  Juče sam upisao dete bez problema. Nedeljama smo pričali o tome šta želi i šta je pametno da uči i šta bi htela kasnije da nastavi ako bude voljna da studira a ja budem mogao da to finansiram. Na kraju je sama popunila listu od 20 želja bez mog mešanja i upisala se kao od šale u jaku školu sa 91,36 bodova. Zašto nije imala više? Zato ... više to je imala tremu i umesto tačno rešenog zadatka u čak četiri slučaja je zaokružila pogrešno, tako da su se i nastavnici na reklamacijama hvatali za glavu. Ali tako se odrasta i uči. Informator samo pokazuje statistički pregled prethodnih godina i vidi se kako se kretalo interesovanje dece. Za svaku školu se napravi lista zainteresovanih koji se rangiraju prema uspehu, a zatim se ispod predviđenog broja podvuče crta. Broj bodova koji poslednji na listi ima je u stvari minimalni broj koji će se iduće godine pojaviti u listi za tu školu. Niko iz zlonamernih ministarstava nije menjao bodove već je to učinilo interesovanje i uspeh dece u školama. Inače radim već 20 godina na fakultetu i to baš na prijemnim ispitima i stalno pravimo zavere protiv onih koji nisu uspeli da se upišu zbog nedovoljno bodova.

  34 Odgovori 

Poslednji komentar

 • nije bitno

  nije bitno

  Oo čemu ti pričaš?
  Rešenja na internetu nisu izašla dok se prijemni nije završio,i naravno da 2-3 zadatka nisu bili iz 4. razreda,jer to je ne moguće,moguće je iz 5,6,7,8.
  Ii skoro svi zadaci su bili iz 7. i 8. razreda,nemoj da lupetaš.
  Ako si već gledala taj prijemni,trebala si malo bolje da pogledaš,a,ne samo letimično.
  Roditelji ... više mogu da predlože,ali deca odlučuju,shvatite to već jednom!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Hvala Čileu što su odbili da igraju utakmicu sa tzv. reprezentacijom Kosova Ivica Dačić šef diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!