HAPŠENJE: Mrkonjićeva šefica kabineta pod istragom!
Foto: Marina Lopicic

Pada anđeo ko je sledeći?

HAPŠENJE: Mrkonjićeva šefica kabineta pod istragom!

Društvo -
Snežana Zeković, bivša desna ruka ministra Milutina Mrkonjića, na meti policije zbog milionskih malverzacija prilikom izdavanja međunarodnih transportnih dozvola

BEOGRAD - Steže se obruč.Snežana Zeković, nekadašnja desna ruka i šefica kabineta ministra Milutina Mrkonjića, po istragom je policije zbog sumnje da je prodavala međunarodne transportne dozvole, otkriva Kurir. Kako smo saznali, ona je, navodno, pojedinim prevoznicima naplaćivala dozvole koje se inače dele besplatno.

Policija vodi istragu protiv Zekovićeve zbog sumnje da je pojedinim prevoznicima za izdavanje tih dozvola uzimala i po više hiljada evra i tako sebi protivpravno pribavila milione.- Sumnja se da je dozvole naplaćivala nekoliko hiljada evra i da je na taj načina protivpravno stekla milione. Zekovićeva je saslušana krajem 2010. godine, i to u kancelariji u Ministarstvu za infrastrukturu. Njen iskaz je bio zaista zanimljiv, ali detalje ne možemo otkrivati jer postupak još nije završen - navodi izvor Kurira i dodaje da je možda reč o iznosu od milion evra!Kako Kurir saznaje, Snežana Zeković (koju je ministar zvao Anđeo) je držala „ključ“ za prodaju tri odsto dozvola za koje je kabinet ministra infrastrukture imao diskreciono pravo da ih dodeli bilo kome, ali je, navodno, i prodavala dozvole CEMT s kojima se u inostranstvo moglo ići neograničen broj puta.- Kabinet ministra ima pravo na tri odsto dozvola za svaku zemlju pojedinačno i priča se da je Zekovićeva prodavala one koje su bile kritične - italijanske i austrijske... Cena jedne dozvole je, kako se pričalo, bila od 400 do 500 evra, zavisno od zemlje i potrebe. A govorimo o stotinu takvih dozvola - kaže za Kurir Ljubinko Zlatić, predsednik Udruženja „Drumski transport“ iz Kraljeva.On ističe da je, u periodu kad je Snežana Zeković bila šef kabineta ministra Milutina Mrkonjića, kabinet imao diskreciono pravo na 150 dozvola za Rusiju, a po 210 za Italiju i Austriju, i da su te dozvole bile najtraženije.- Pričalo se da su te dozvole kupovale dve velike firme da bi imale monopol na tržištu - kaže Zlatić i dodaje da je u oktobru prošle godine, nakon što se naširoko pročulo o malverzacijama, ministar Milutin Mrkonjić pred novinarima otvorio paket diskrecionih dozvola kako bi bile ravnopravno raspoređene.

Pavićević: Mrka sve znaoDa je muvanje s dozvolama u kabinetu ministra bila javna tajna, potvrđuje i Dragan Pavićević, predsednik transportnog udruženja „Vojvođanin“.- Osim običnih dozvola, koje je prodavala po ceni do 500 evra, Zekovićeva je prodavala i CEMT dozvole sa kojima se u inostranstvo moglo ići neograničen broj puta. Cena tih dozvola za Italiju i Austiju bila je od 5.000 do 10.000 evra. Ona je za četiri godine na njima zaradila najmanje milion evra - kaže on, i dodaje da je za sve šta je Zekovićka radila znao i ministar Mrkonjić.

Ministar zanemeoMilutin Mrkonjić nije želeo da komentariše rad svoje saradnice Snežane Zeković, niti da odgovori da li zna da se protiv nje vodi istraga. Poslali smo smo pitanja i mejlom, ali odgovor nismo dobili. Takođe smo bezuspešno pokušavali da stupimo u kontakt sa Snežanom Zeković, koja je bila šef Mrkonjićevog kabineta od 2008. do 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track