HAŠKA UCENA SRBIJI: Promenite zakon i izručite radikale!
Foto: Profimedia/Fonet

Novi pritisci: Tribunal traži od Srbije da isporuči troje funkcionera SRS kako zna i ume

HAŠKA UCENA SRBIJI: Promenite zakon i izručite radikale!

Politika -

Pravni stručnjaci upozoravaju da je moguće i da se Savet bezbednosti UN uključi u slučaj i izda nalog Beogradu da uhapsi i izruči Radetu, Jojića i Ostojića

Sudsko veće Haškog tribunala traži da Srbija pod hitno promeni svoje zakone kako bi mogla da izruči Tribunalu radikale Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, koje terete za nepoštovanje suda u slučaju protiv Vojislava Šešelja!Pravni eksperti i predstavnici države, međutim, tvrde da je ovakav scenario apsolutno nemoguć s pravne strane i ocenjuju da je ovo još jedan od pritisaka na Srbiju.„Srbija ne može da ukazuje na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala to što se ne pridržava međunarodnih obaveza. Ako srpsko domaće zakonodavstvo nije u skladu s međunarodnim obavezama, ono pod hitno mora da da bude izmenjeno tako da garantuje usklađenost s tim obavezama“, ističe se u odluci kojom se Srbiji nalaže da ispunjava svoju obavezu da sarađuje s Tribunalom.Dačić: Ne pristajemoHaško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.U Ministarstvu pravde Nikole Selakovića nisu želeli da komentarišu zahtev Sudskog veća, a šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da Srbija neće menjati svoje zakone, te da je ovo dodatni pokušaj pritiska na našu zemlju.

- Zakone donosi Skupština na predlog vlade, poslanika, a nije predviđeno i nije mi poznato da Haški tribunal može da predlaže zakone. Nigde u svetu to nije moguće, pa nije moguće ni u Srbiji - rekao je Dačić, dodavši da je zakon koji sada ne odgovara Tribunalu donet uz saradnju sa sudom i zapadnim zemljama.

- To je pokušaj daljih pritisaka na našu zemlju. Mi sigurno nećemo menjati zakone zato što to traži Haški tribunal - rekao je Dačić.

Čudna neka pravda... Sudije Haškog tribunala
Čudna neka pravda... Sudije Haškog tribunala

Da je ovo još jedan vid pritiska na našu zemlju, smatra i Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom.Neobičan zahtev- Zahtev je neuobičajen, s obzirom na to da niko do sada nije dovodio u pitanje naše zakonodavstvo koje se odnosi na procesuiranje ratnih zločina i Zakon o saradnji s Haškim tribunalom. U ranijim slučajevima sud je postupao nezavisno i nije bilo nikakvih zahteva da se menja zakon. Pritisci će se sigurno pojačavati, očekujemo da će se žaliti Briselu, Savetu bezbednosti... - kaže Ljajić.Aleksandar Gajić, stručnjak za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta, kaže da Srbija nema obavezu da izruči troje radikala i ukazuje na to da je krajnje neuobičajeno da Haški tribunal traži izmenu zakona.- Jedini kompetentan organ da reši ovaj problem je Savet bezbednosti UN, pošto nije izričita obaveza država da izručuju osobe koje su optužene za nepoštovanje suda, već one za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Haški tribunal može da skrene pažnju SB na svaki oblik nesaradnje, a šta će dalje SB uraditi, drugo je pitanje. Ipak, nadležni sud u Srbiji odlučio je da nema obavezu izručenja osoba za nepoštovanje suda, i takva odluka mora da se poštuje - rekao je Gajić.Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da je pravno nemoguće to što Haški tribunal traži i da su svi u Hagu budale.- Sudija Alfons Ori jedan je od najglupljih u Haškom tribunalu. Pravosnažna je odluka kojom se ne isporučuje. Jedva čekam te pritiske i da nas spreče da uđemo u EU - rekao je Šešelj.

PRESUDA Radikal osuđen pred domaćim sudom ŠAROVIĆU MESEC DANA ZATVORA ZBOG PALJENJA ZASTAVE SADZamenika predsednika SRS Nemanju Šarovića Apelacioni sud u Beogradu juče je osudio na uslovnu kaznu od mesec dana zatvora, s rokom provere od godinu dana, zbog paljenja zastave SAD u novembru 2012.Prvobitno je bio optužen za paljenje i zastava EU, NATO i Kosova na protestu održanom ispred Predsedništva Srbije u novembru 2012, a povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju.Šarović nije hteo da komentariše odluku suda.

Našao se uvređenVELJA ILIĆ TUŽI ŠEŠELJAPredsednik NS Velimir Ilić najavio je da će zbog iznetih neistina tužiti lidera radikala Vojislava Šešelja.„Izjave Vojislava Šešelja i rečnik koji koristi u javnim nastupima krajnje su neprimereni i nepristojni. A one neistine za koje me je Šešelj optužio javno moraće da dokaže na sudu“, navedeno je u saopštenju Nove Srbije. Šešelj je nedavno i u Kuriru Ilića nazvao lopovom i budalom.

ReagovanjaŠTA KAŽU OPTUŽENIVjerica Radeta- To je pravno nemoguće. Rešenje koje smo dobili ima status presuđene stvari i ne može se ponovo procesuirati. Zašto sad baš potežu to, i ne razmišljam. To je politika antisrpskog takozvanog suda.Petar Jojić- Nema zakonskog i ustavnog osnova za tako nešto. Srbija je suverena zemlja i ima svoje zakone. Država je donela odluku o tome da nema pravnog osnova za izručenje nas troje i to je odluka nadležnih pravosudnih organa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja