HAŠKI TRIBUNAL: Izdat međunarodni nalog za hapšenje troje radikala
Foto: Printscreen

Terete ih za nepoštovanje suda

HAŠKI TRIBUNAL: Izdat međunarodni nalog za hapšenje troje radikala

Društvo -

HAG - Haški tribunal izdao je međunarodni nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je ranije optužio za nepoštovanje suda, saopštio je danas popodne taj sud.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao medjunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

Tim nalogom, s kojeg je danas skinuta oznaka poverljivosti, Tribunal nalaže ovlaščenim službama i zvaničnicima "svih država članica UN da smesta deluju... u cilju hapšenja, pritvaranje i prebacivanja u Tribunal" troje optuženih.

Sudije su medjunarodni nalog izdale u veri da bi "mogao doprineti da sprovodjenje pravde više ne bude opstruisano".Haški tribunal je Srbiju već prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je ranije ove godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom predvidja obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.Sličnu argumentaciju prethodno je upotrebila Francuska koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florans Artman (Florence Hartmann), osudjenu na sedam dana zatvora zbog objavljivanja poverljivih odluka suda iz procesa Slobodanu Miloševiću.Artman je na kraju uhapšena u Hagu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću i izdržala je dve trećine kazne u zatvoru, posle čega je oslobodjena.

Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, u junu ove godine, predsednik Tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) i glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) ocenili su da Srbija odbija da saradjuje i izruči troje radikala.

Oni su odbacili argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud, prethodnih godina, u sličnim slučajevima, donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda, poput, na primer, još jednog člana SRS Ljubiše Petkovića koji je potom u Hagu bio osudjen na tri meseca zatvora.Sledeći izveštaj o saradnji Srbije, čelnici Tribunala podneće Savetu bezbednosti u decembru.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je pre nekoliko meseci protumačilo da je Srbija obavezna da saradjuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po sopstvenom zakonu o saradnji s međunarodnim sudom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track