Hipo banka u Austriji prodata za 65 miliona evra

Britanac indijskog porekla kupio banku od države

Hipo banka u Austriji prodata za 65 miliona evra

InfoBiz -
Sigurni Banke „Hipo grupe“ u preostalih šest zemalja ostaju u vlasništvu Austrije. Promena vlasnika neće uticati na bezbednost klijenata

BEČ - Prodata jedna, ostalo još šest.Kompanija „Anadi fajnenšel holdings“ u vlasništvu Britanca indijskog porekla Sandživa Kanorije od države Austrije otkupila je sve deonice Hipo Alpe-Adrija banke u Austriji za 65,5 miliona evra, ali to neće uticati na promenu poslovanja „Hipo grupe“.Promena vlasnika austrijske Hipo banke neće ni na koji način uticati na sigurnost klijenata Hipo banke u Srbiji, jer je ona, kao i banke u preostalih pet zemalja jugoistočne Evrope koje su članice „Hipo grupe“, i dalje u vlasništvu države Austrije.Bez uticaja na klijenteEkonomista Milan Kovačević smatra da promena vlasnika banke nema nikakvog uticaja na poslovanje.- Novi vlasnik kasnije može da odluči da nešto promeni u poslovnoj politici, ali to nema uticaja na klijente banke jer i novi vlasnici moraju da poštuju ugovorena pravila. Može se dogoditi i da banka krene nizbrdo - kaže Kovačević. On dodaje da oni koji kupuju kapital banaka obično to rade radi dalje prodaje.Kupac Hipo banke Austrija, kao član porodice Kanorija, kupac je i suvlasnik indijske grupacije „Srei“, koja je dosad pominjana kao mogući kupac ove austrijske banke.- Kanorija i njegovo preduzeće „Anadi“ su najbolji ponuđači međunarodnog formata sa snažnim regionalnim opredeljenjem - saopštio je šef upravnog odbora Hipo banke Gotvald Kranebiter.Austrijski karakterKanorija je najavio da namerava da održi „austrijski karakter“ banke i da su bezbedni svi ulozi klijenata. Evropska komisija pritiska Hipo banku da proda i ostale ogranke do kraja godine jer bi, u suprotnom, mogla naložiti povratak više od dve milijarde evra pomoći koju je banka dobila od države kad je upala u finansijske teškoće 2009.

Posluju u još šest zemaljaGrupacija „Hipo Alpe-Adrija“, osim upravo prodate Hipo banke u Austriji, vlasnik je banaka u Srbiji, Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH. I za kupovinu tih banaka postoji veliko interesovanje. U mreži je zaposleno oko 6.000 ljudi, koji opslužuju 1,2 miliona klijenata.

Bez uticaja na druge članiceU „Hipo Alpe-Adrija grupi“ Kuriru je rečeno da se prodaja odnosi samo na banku u Austriji, koja je bila deo grupacije „Hipo Alpe-Adrija“ sa centralom u Austriji.- Ova prodaja je deo planiranog procesa reprivatizacije Hipo Alpe-Adrija banke i ni na koji način neće uticati na poslovanje ostalih članica koje ostaju unutar grupacije Hipo Alpe-Adrija, pa samim tim ni na poslovanje banke u Srbiji - kažu u „Hipo Alpe-Adrija grupi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track