Britanac indijskog porekla kupio banku od države

Hipo banka u Austriji prodata za 65 miliona evra

Biznis

Autor:

Sigurni Banke „Hipo grupe“ u preostalih šest zemalja ostaju u vlasništvu Austrije. Promena vlasnika neće uticati na bezbednost klijenata

Sandživ Kanorija, Gotvald Kranebiter

Sandživ Kanorija i Gotvald Kranebiter

BEČ - Prodata jedna, ostalo još šest.
Kompanija „Anadi fajnenšel holdings“ u vlasništvu Britanca indijskog porekla Sandživa Kanorije od države Austrije otkupila je sve deonice Hipo Alpe-Adrija banke u Austriji za 65,5 miliona evra, ali to neće uticati na promenu poslovanja „Hipo grupe“.

Promena vlasnika austrijske Hipo banke neće ni na koji način uticati na sigurnost klijenata Hipo banke u Srbiji, jer je ona, kao i banke u preostalih pet zemalja jugoistočne Evrope koje su članice „Hipo grupe“, i dalje u vlasništvu države Austrije.

Bez uticaja na klijente

Ekonomista Milan Kovačević smatra da promena vlasnika banke nema nikakvog uticaja na poslovanje.

- Novi vlasnik kasnije može da odluči da nešto promeni u poslovnoj politici, ali to nema uticaja na klijente banke jer i novi vlasnici moraju da poštuju ugovorena pravila. Može se dogoditi i da banka krene nizbrdo - kaže Kovačević. On dodaje da oni koji kupuju kapital banaka obično to rade radi dalje prodaje.

Kupac Hipo banke Austrija, kao član porodice Kanorija, kupac je i suvlasnik indijske grupacije „Srei“, koja je dosad pominjana kao mogući kupac ove austrijske banke.
- Kanorija i njegovo preduzeće „Anadi“ su najbolji ponuđači međunarodnog formata sa snažnim regionalnim opredeljenjem - saopštio je šef upravnog odbora Hipo banke Gotvald Kranebiter.

Austrijski karakter

Kanorija je najavio da namerava da održi „austrijski karakter“ banke i da su bezbedni svi ulozi klijenata. Evropska komisija pritiska Hipo banku da proda i ostale ogranke do kraja godine jer bi, u suprotnom, mogla naložiti povratak više od dve milijarde evra pomoći koju je banka dobila od države kad je upala u finansijske teškoće 2009.

Posluju u još šest zemalja

Grupacija „Hipo Alpe-Adrija“, osim upravo prodate Hipo banke u Austriji, vlasnik je banaka u Srbiji, Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH. I za kupovinu tih banaka postoji veliko interesovanje.
U mreži je zaposleno oko 6.000 ljudi, koji opslužuju 1,2 miliona klijenata.

Bez uticaja na druge članice

U „Hipo Alpe-Adrija grupi“ Kuriru je rečeno da se prodaja odnosi samo na banku u Austriji, koja je bila deo grupacije „Hipo Alpe-Adrija“ sa centralom u Austriji.
- Ova prodaja je deo planiranog procesa reprivatizacije Hipo Alpe-Adrija banke i ni na koji način neće uticati na poslovanje ostalih članica koje ostaju unutar grupacije Hipo Alpe-Adrija, pa samim tim ni na poslovanje banke u Srbiji - kažu u „Hipo Alpe-Adrija grupi“.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

U ovo vreme zahteva se pažljiva vožnja jer je put klizaviji. Zato je bitno da vozač ima zimsku opremu Milan Vujanić profesor Saobraćajnog fakulteta

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!