HLADAN TUŠ: Vojska EU bi bila bodež u srce NATO i samo bi naljutila Rusiju
Foto: AP

Džon Bolton

HLADAN TUŠ: Vojska EU bi bila bodež u srce NATO i samo bi naljutila Rusiju

Planeta -

Ukoliko bi zaista došlo do stvaranja operativne vojske Evropske unije, to bi bio bodež uperen u srce NATO, izjavio je kandidat za državnog sekretara SAD i bivši ambasador SAD u UN Džon Bolton.

Evropski parlament u utorak je doneo neobavezujuću rezoluciju o stvaranju odbrambene linije zbog pretnji sa kojima se EU suočava, a šefica diplomatije EU Federika Mogerini je podvukla da to neće biti "evropska armija", već struktura koja će delovati zajedno sa NATO.

Međutim, Bolton je ocenio da ta rezolucija može dovesti do toga da EU izgubi zaštitu NATO i dodao da EU nije sposobna da formira "stvarnu centralizovanu vojsku", prenosi Raša tudej.

"Ukoliko EU kaže 'možemo sami sebe da branimo', mnogo Amerikanaca će reći - 'dobro, a sledeći put kada autoritarno militarističko društvo bude pretnja, javite nam kako je to ispalo'", rekao je Bolton. On je ocenio da ima mnogo retorike o mogućnostima, ali da je ispod toga sve "šuplje".

"Ukoliko mislite da se oslonite na EU, sa svom efikasnošću birokratije u Briselu, neka vam je Bog u pomoći, to je sve što mogu da kažem...Možete završiti tako što ćete isprovocirati druge, možda Rusiju, a kada oni shvate da je sve slabo, bićete u još većoj opasnosti", kazao je on, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, ključna razlika između EU i NATO je u mešanju u suverenitet zemalja članica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track