Misterija

HOROR UŽIVO: Hrvati čuju duhove iz rupa u zemlji

Planeta

Autor:

Misteriozna rupa u Imotskom progutala je betonski stub, a kako navode meštani, iz rupe se čuju čudni zvukovi za koje veruju da ih proizvode duhovi

rupa, imotski, Foto Radio Imotski

Foto: Radio Imotski

IMOTSKI - Novonastala misteriozna rupa, široka 2,5 i duboka oko 1,5 metra, u Poljicima kod Imotskog progutala je betonski stub. Kako navode meštani, iz rupe se čuju čudni zvukovi za koje veruju da ih proizvode duhovi .

U Hrvatskoj čudne rupe su se do sada, otvorile u Drnišu, Istri, Međumorju i Zadru, a do sada su progutale jednog čoveka.

Novi otvor u zemlji prva je primetila meštanka koja je u blizini čuvala ovce. Meštani ne pamte da se zemlja tako odjednom urušila i to na livadi gde se godinama sadila loza, prenosi hrvatska štampa pozivajući se na Radio Imotski.

Učestalo otvaranje rupa u zemlji u Hrvatskoj, kao i u svetu, stručnjaci objašnjavaju kao prirodni fenomen, ali i uticaj čoveka na životnu sredinu.

Geolog Tihomir Marjanac kaže da učestalo otvaranje rupa u tlu po Hrvatskoj ne iznenađuje, jer je kras, tlo kakvo je i u Hrvatskoj, podložno stvaranju jama, koje su prirodan fenomen.

"Velike rupe u zemlji otvaraju se pre svega zbog uticaja prirode, ali čovek svojim delovanjem i zagađivanjem okoline može -razljutiti prirodu. U našim kraškim područjima obilne kiše najčešće uzrokuju stvaranje jama iako se zemlja može -otvoriti i zbog potresa", kaže ovaj stručnjak, za Večernji list.

On podseća da je otvaranje jama bilo i pre, ali se tome nije pridavala velika važnost, i savetuje građanima da odmah prijave takve fenomene koji im izgledaju čudni, jer kada se ne reaguje može se otvoriti i još veća jama.

Pre nekoliko dana zbog obilnih kiša urušila se zemlja u blizini bivšeg rudnika boksita kod Drniša, kada je nastala rupa duboka 100 metara.

Zatim se otvorila rupa na šetalištu u Lovranu kroz koju je propao mladić koji je sedeo na klupi.

Rupa duboka 10 metara otvorila se pre desetak dana na livadi kod Selnice u Međimurju u koju je upao i poginuo 22-godišnji mladić. Zemlja se "otvorila" i u Zadru, u naselju Bokanjac, gde je intervenisala policija i ogradila prostor, a rupa kod Imotskog "progutala" je betonski stub.

Podsetimo, u Primorskom Dolcu 19. januara speleolozi su istražili rupu dubine 30-ak metara u koju je upala ovca, a nastala je zbog geoloških promena.

U ovogodišnje otvaranje zemlje, spada i slučaj na Floridi (SAD), kada je 1. marta, Zemlja progutala muškarca dok je spavao. Rupa je duboka 18 metara i široka šest metara, a za telom se više ne traga.

Marjanac komentariše, ipak, da nedavno "otvaranje" zemlje u Međimurju, kada je poginuo mladić, nije prirodni fenomen, nego posledica ljudske intervencije u prirodi, jer je na tom mestu bila naftna bušotina koja očigledno nije bila konzervirana na pravi način.

Ljudski nemar kriv je i za povređivanje mladića u Lovranu koji je upao u ponor dubok oko četiri i po metra. Naime, propao je deo nasute obale preko koje je napravljen asfalt.

Marjanac kaže da je teško predvideti kada će se zemlja ponovno otvoriti. "Možemo čekati stotinu godina, a može se dogoditi već nakon prve obilne kiše".

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Imovina se prodaje ili kad moraš, ili kad ti neko ponudi dobru cenu. Svaki privrednik zna šta je za njega najbolje Milan Knežević, privrednik

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!