Kao iz horor filma

Hrana ubica širi se po Srbiji!

Društvo

Genetski modifikovan kukuruz firme „Monsanto“, koja posluje i kod nas, izaziva tumore koji bukvalno razaraju telo, pokazala su najnovija istraživanja francuskih naučnika

hrana, otrovna hrana, Genetski modifikovan kukuruz, Monsanto, GMO,

Pacovima hranjenim gm kukuruzom tela deformisana od tumora

BEOGRAD - Jezivo!
Genetski modifikovana (GM) hrana firme „Monsanto“, koja između ostalog posluje i u Srbiji, izaziva rak, pokazuju najnovija naučna istraživanja!

Naime, francuski naučnici sa Kaenskog univerziteta objavili su istraživanje u kom se navodi kako ovaj genetski modifikovani kukuruz posle višegodišnjeg korišćenja deluje na organizam: pacovi hranjeni genetski modifikovanim kukuruzom bukvalno su unakaženi tumorima, a uništeni su im i bubrezi i jetra. Rezultati su pokazali da je između 50 i 80 odsto ženki pacova dobilo rak.

- Neverovatno je koliko se rano razvijaju ovi tumori i koliko su agresivni. Naročito su ugrožene ženke - rekao je Majkl Antoniju, molekularni biolog sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Profesor Miladin Ševarlić, šef katedre za agroekonomiju Poljoprivrednog fakulteta, tvrdi da, osim genetski modifikovane soje koja se uzgaja na nekoliko hiljada hektara u Srbiji, niko ne može sa sigurnošću da kaže da GMO (genetski modifikovani organizmi) ne postoji i kod drugih kultura u Srbiji.

- Postoji veliki rizik da se sa GMO iz kontrolisanih uslova kontaminiraju biljke na otvorenom prostoru jer su diverzije te vrste moguće - kaže Ševarlić i dodaje da postoji jak lobi, počev od naučnika, novinara pa do političara, koji se zalaže za legalizaciju GM hrane u Srbiji.

- Američka administracija zahteva od Srbije da dozvoli uvoz GMO u poljoprivredi kao uslov za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Dugo je pripreman teren za to i neke aktivnosti su već preduzete, poput oslobađanja kompanija koje se bave proizvodnjom GMO od plaćanja tri takse. Na taj način otvaraju se vrata za kompanije koje obavljaju istraživanja GMO - ističe Ševarlić.

S. Slamnig - S. Tomčić


GM kukuruz vreba iz prerađevina

Irena Baret, osnivač pokreta „Stop GMO“, ističe da se GM kukuruz nalazi u prehrambenim proizvodima svuda u svetu.

- Ti proizvodi sadrže kukuruzni sirup i ne možemo biti sigurni da on nije od GM kukuruza. Pitanje je odakle kompanija koja ih proizvodi uvozi kukuruz - kaže Baret.

Ministarstvo: Nismo nadležni za „Monsanto“

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da se prilikom uvoza na prisustvo GMO testiraju hibridni kukuruz, seme uljane repice, soje i šećerne repe. Oni ipak ističu da nemaju uvid u poslovanje kompanije „Monsanto“.

- Ministarstvo nema nadležnosti nad kontrolom poslovanja kompanije „Monsanto“ u Srbiji. Ministarstvo poljoprivrede kontroliše proizvodnju semenskih useva, objekata za doradu i prodaju semena - kažu u tom ministarstvu.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (122)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Uzbuna

  Uzbuna

  Šta je ovo ljudi moji???!!! Niko nije nadležan za firmu "Monsanto"!!! Mogu da nas truju kako i koliko hoće! Kako je samo jadna ova država a naši vlastodršci moćni i bezobzirni!!! HOROR!!! Narode preduzmimo nešto, nije kasno, sve se može ispraviti kad se ujedinimo tj. složimo ( po srpski)!

  345 Odgovori 
 • mala nevaljala

  mala nevaljala

  ...Markos...manje citaj sreco...(citanje steti tvom zdravlju)...

  295 Odgovori 
 • Бобан Милетић Бапси

  Бобан Милетић Бапси

  Могло би се рећи да су Амери пронашли perpetuum mobile ?! Скоро па ... Значи овако : прво те отрују њиховом ГМ храном , онда те лече њиховом медицином ... поживиш довољно дуго да покрећеш њихову незаситу ма ... više шинерију - плаћајући "лекове" ... пензију наравно не стигнеш да користиш , а уплаћивао си ... онда умреш , али нема везе ... долазе нови - несрећници ... и тако у круг .... ИПАК СЕ ОКРЕЋЕ ?!

  285 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Johny

  Johny

  Pa u Srbistanu niko nizašta nije nadležan.

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!