Prikaži najnovije vesti
Krstimir Pantić, odbornici, opštine, Sever Kosova, barikade,

Hronologija krize na severu KiM

Srbija 6

BEOGRAD - Kriza na severu Kosova, najveća u poslednjih 11 godina, počela je 25. jula kada su specijalne jedinice Kosovske policijske službe, Rosu, započele

 

BEOGRAD - Kriza na severu Kosova, najveća u poslednjih 11 godina, počela je 25. jula kada su specijalne jedinice Kosovske policijske službe, Rosu, započele zauzimanje administrativnih punktova Jarinje i Brnjak na severu Kosova. Kao odgovor na akcije vlasti u Prištini, lokalni Srbi su započeli blokadu najvažnijih putnih pravaca.
 
26. jula - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović je s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio povlačenje pripadnika Rosu, a na Brnjaku i Jarinju su raspoređeni pripadnici Kfora iz redovnog sastava Kosovske policijske službe. Pre toga, u sukobima je povređeno više ljudi, a pripadnik Rosu Enver Zumberi, koji je ranjen snajperom u glavu u blizini Brnjaka, umro je tokom večerii.
Državni vrh u Beogradu pozvao je na uzdržanost a administracija u Briselu poručila je da ne odobrava akciju prištinskih vlasti.
 
27. jula - Posle informacija da Kfor helikopterima ka Brnjaku i Jarinju prebacuje carinike i policajce albanske nacionalnosti i njihovog odgovora da prebacuju samo "obične policajce", Srbe i Albance, stotinak mladića sa fantomkama na licu, koja je došla iz pravca Kosovske Mitrovice, bakljama i molotovljevim koktelima zapalila je punk na Jarinju. Oni su zatim krenuli na vojnike Kfora, koji su zapucali.
Državni vrh Srbije upozorio je da su nasilje i napadi na pripadnike Kfora i Euleksa protivni interesima građana i države Srbije.
Oko 20 sati, na putu Leposavić-Jarinje grupa Srba napala je i ekipu Tanjuga - snimatelj Đorđe Spasić teško je povređen i zbrinut u ambulanti u selu Lešak, dok je montažer Davorin Pavlović isprebijan, ali je prošao sa lakšim povredama.
 
28. jula - U Savetu bezbednosti UN zatvorene konsultacije o situaciji na severu KiM kojima nije mogao da prisustvuje šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, jer su se tome, stavljajući veto, usprotivile tri stalne članice ovog tela. Srpska delegacija je ipak svoj stav distribuirala svim članicama UN kao javni dokument, a Jeremić je u sedištu UN razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, koji je pozvao na pronalaženje rešenja u skladu sa Rezolucijom 1244.
 
30. jula - Američki vojnici Kfora oko ponoći više od pola sata na prelazu Jarinje pretresali su Stefanovića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića, koji su opisali pretres na punktu kao tretman prema kriminalcima.
 
31. jula - Skupština Srbije usvojila je rano ujutru Deklaraciju o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem.
Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje su delimično otvoreni za saobraćaj - vojnici Kfora propuštali su putnička vozila i autobuse, ali ne i kamione sa robom iz Srbije.
 
2. avgusta - Lokalni Srbi blokirali su magistralne pravce koji vode ka centralnoj Srbiji. Snage NATO na Kosovu saopštile su da su zatražile da na Kosovo budu poslate dodatne trupe.
Komitet za reagovanje u hitnim slučajevima Skupštine opštine Leposavić odlučio je da građani opštine Leposavić za svoje predstavnike priznaju isključivo članove Vlade Srbije - Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića.
Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da kosovska vlada neće povlačiti odluke donete o severu Kosova i da neće biti povratka na "status kvo".
Na zahtev Bilera, NATO je odlučio da pošalje oko 700 pripadnika vojnih snaga rezervnog sastava.
Dogovorom komandanta Kfora i predstavnika Vlade Srbije odlučeno je da Kfor zadrži kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra, a ako bude potrebno taj rok će biti produžen.
Na sastanku predstavnika Vlade Srbije i predsednika srpskih opština, šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Stefanović i ministar za KiM Bogdanović su predstavili okvirni dogovor postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom. Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak saobraćaj se odvijao
bez problema.
 
5. avgusta - Predstavnici Vlade Srbije i Kfor, posle 11 dana krize, postigli privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima na severu Kosova. Stefanović izjavio da je sporazum koji je postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom privremenog karakatera, da će važiti do 15. septembra, i da je razgovorima "kraj". Stefanović je pozvao građane da prihvate sporazum i poručio im da moraju da sklone barikade.
 
9. avgusta - Zajednička sednica četiri opštine sa severa Kosova je prekinuta posle 15 minuta, jer predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić (D S S) i odbornici te lokalne samouprave nisu želeli da prisustvuju, pošto smatraju da o sporazumu treba da se izjasni poslanici Skupštine Srbije, a ne lokalni odbornici. Dogovoreno je da skupštine opština pojedinačno održe sednice na kojima treba da razmatraju prvremeni sporazum, ali nije precizirano kada.
 
10. avgusta - Barikade postavljene u Leposaviću na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje uklonjene su a ubrzo i one kod mesta Zupče na putu prema Brnjaku.
 
13. avgusta - Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Stefanović izjavio je da je autonomija severa Kosova u ovom trenutku nije tema, a da su napisi sličnog sadržaja samo još jedna u nizu spekulacija vezanih za pitanje Kosova.
 
20. avgusta - Građani opštine Leposavić uznemireni zbog nove akcije Kfora, Euleksa i kosovske policije, blokirali su jedinicu tih snaga koja je upala u postrojenje u vlasništvu Srbijašuma kod mesta Lešak. Kfor je pokušao da se domognu bagera, koji je korišćen tokom održavanja barikada na teritoriji Leposavića, a uklonjena je nakon dogovora predstavnika srpske vlade i Kfora.
 
23. avgusta - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu da se Nemačka protivi jednostranim potezima u rešavanju kosovskog problema. Ona je, na pitanje da prokomentariše najavu Prištine da bi i pre nastavka dijaloga sa Beogradom mogla da preduzme određene korake na severu Kosova, odgovorila da treba sprečiti jednostrane korake."Zato Nemačka želi da se dijalog nastavi tako da rezultati proističu iz tih razgovora, i da se time umanji opasnost od jednostranih koraka", rekla je Merkel.
- Predsednik Srbije ocenio je da je očigledna strategija Prištine da se unilateralnim akcijama menja situacija na terenu. "Zato je usledila akcija Rosu na severu Kosova", naveo je Tadić na zajedničkoj konferenciji za štampu s nemačkom kancelarkom Merkel. On je podsetio na akte nasilja 2004. godine koji su izmenili etničku strukturu na Kosovu."Srbi više ne žive tamo gde su živeli pre pogroma", rekao je predsednik Srbije. Predsednik je ukazao da je izjava koja je dan ranije došla iz Prištine da su spremni na nove akcije "deo te strategije".
- Nemačka kancelarka precizirala je tokom posete Srbiji, tri preduslova za evropske integracije Srbije, a to su, kako je rekla na pres konferenciji u Palati Srbija, reforme, Kopenhaški kriterijumi, koji predviđaju regulisanje odnosa sa susedima, pri čemu je, primetila je, Srbija dosta toga uradila, i napredak u međusobnim odnosima Beograda i Prištine. Kancelarka je rešavanje kosovskog problema takođe vidi u tri tačke: napredak u dijalogu Beograda i Prištine, da Euleks dobije mogućnost da deluje na prostoru celog Kosova, kao i da se ide "ka ukidanju paralelnih struktura".
- U mestu Rudare kod Zvečana počelo ukljanjanje dela barikade na putu Mitrovica - Raška, jedinih od ukupno tri barikade koje dotad nisu bile uklonjene.
 
28. avgusta - Predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija ne želi rat i nikakvo nasilje i njena je politika mirovna i za cilj ima uspostavljanje trajnog mira na Balkanu, a ako bi Priština preduzela nasilne akcije snosila bi svu odgovornost za posledice. "Od Euleksa i Kfora Srbija zahteva apsolutnu statusnu neutralnost i zaustavljanje nasilnih akcija Prištine prema severu Kosova, jer to je njihova obaveza u skladu sa svim odlukama UN", istakao je Tadić.
 
29. avgusta - Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da država Srbija neće ostaviti na cedilu Srbe na severu Kosova, i kritikovao evropske zvaničnike zbog zahteva Beogradu da institucionalno napusti sever pokrajine. "To je poruka da se Srbi odsele sa Kosova i Metohije, i koja podstiče na dalje etničko čišćenje", rekao je Dačić, i dodao da pojedini evropski političari "nisu svesni šta govore". On je pozvao Srbe na severu Kosova i Metohije da budu jedinstveni i svesni da je za sadašnju situaciju u tom delu pokrajine neophodno naći kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.
 
30. avgusta - Savet bezbednosti UN održao sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na kojoj je vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif upozorio da je situacija u pokrajini i dalje napeta i nepredvidiva posle pokušaja Prištine da zauzme dva prelaza na severu, dok su članice SB pozvale na uzdržanost i nastavak dijaloga Beograda i Prištine ali nisu usvojile ruski predlog predsedničkog saopštenja kojim bi bila osuđena jednostrana upotreba sile. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je posle sednice izrazio razočaranje što Savet bezbednosti UN nije osudio jednostranu upotrebu sile od stane vlasti u Prištini, ali je ponovio da Srbija ostaje opredeljena za dijalog.
- Odbornici opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić su u Beogradu zatražili odlučnije delovanje države u odbrani nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.
- Američki vojnici iz sastava Kfora nisu dozvolili na administrativnom prelaza Jarinje ulazak autobusa u kojem su se nalazili odbornici opština sa severa Kosova i Metohije, ali su oni ipak uspeli da uđu u pokrajinu alternativnim putnim pravcem.
 
31. avgusta - Područje Ibarskog Kolašina, na severu Kosova, bilo je satima u blokadi zbog akcije Euleksa, i toj oblasti nije bilo moguće prići ni glavnim, ni sporednim putevima. Pripadnici Euleksa su počeli operaciju u okviru istrage o ubistvu pripadnika kosovskih policijskih snaga 26. jula zbog koje je na više lokacija Kfor postavio blokade na kojima je kontrolisao sva vozila.
- Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da na akciju Euleksa ne treba gledati kao na pritisak na Srbe. Vlada ima informacije sa terena i podržava sve akcije koje se vode kada su u pitanju ubistva i drugi vidovi kriminala, rekao je Cvetković i apelovao na smirivanje situacije.
- Specijalna policija Euleksa zaplenila je, u operaciji na severu Kosova, dokaze, uključujući i oružje, u vezi sa istragom ubistva kosovskog policajca, izjavila je potparol Irina Gideljević.
- Zamenik premijera Ivica Dačić ocenio je da su pripadnici Kfora i Euleksa upotrebili nesrazmerno velike snage prilikom akcije u selu Zupče i pozvao međunarodne snage da iste akcije hapšenja pokrenu i protiv onih koji su osumnjičeni za ubistvo Srba.
- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija podržava akcije Kfora i Euleksa na severu Kosova i Metohije isključivo ukoliko one za cilj imaju brobu protiv kriminala i ukoliko proističu iz statusno neutralnog položaja tih međunarodnih misija.
 
1. septembra - Vlasnica hotela u Zubinom Potoku izjavila da su njen hotel pretresli pripadnici Euleks policije i Kfora u potrazi za vlasnikom objekta u kojem hotel radi. Ona je rekla da pripadnici Euleksa i Kfora upali iznenada i da je, po njenom mišljenju, upotrebljena prekomerna sila.
 
2. septembra - U šestoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu postignut je dogovor o carinskom pečatu i katastrima, potvdili su šefovi pregovaračkih timova Borko Stefanović i Edita Tahiri. Dogovoreno je da na pečatu stoju naziv "Carina Kosova", bez bilo kakvih simbola, kao i da obe strane povuku trgovinski embargo u roku od sedam do osam dana."
 
5. septembra - Vođa prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da prihvatanje pečata kosovske carine znači da je "Srbija priznala nezavisnost Kosova".
- Vojnici Kfora su omogućili kretanje putničkim automobilima koji preko administrativnog prelaza u selu Izvori saobraćaju iz pravca Novog Pazara na sever Kosova i obrnuto.
 
6. septembra - Prištinske vlasti planiraju da na administrativne prelaze pošalju svoje carinike, što Srbija neće prihvatiti, niti je to dogovoreno u Briselu, rekao je šef pregovaračkog tima Beograda Stefanović. Upitan kakav će biti odgovor Beograda ukoliko Priština pošalje svoje carinike, Stefanović je poručio da će Vlada Srbije kao i do sada podržati svako mirno angažovanje Srba sa severa Kosova u odbrani svojih nacionalnih interesa.
- Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton prenela je kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi da su u Briselu nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti da pošalju specijalne jedinice policije na sever Kosova.
- Šefica prištinskog tima Edita Tahiri tvrdi da će prelaze na administrativnoj liniji sa Kosovom posle 15. septembra, kada istekne sporazum sa Kforom, kontrolisati kosovska vlada.
 
8. septembra - Obavljena akcija Euleksa i Kfora na putu između Zubinog Potoka i sela Zupče u mitrovačkom regionu, pa je put bio povremeno zatvoren.
10. septembra - Vlada Srbije najoštrije osudila izjave predstavnika privremenih organa vlasti u Prištini kojima se najavljuje primena sile na severu Kosova i Metohije 16. septembra, na način kako je to učinjeno 25. jula, saopšteno je iz Vlade Srbije. Vlada je pozvala Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i NATO da preduzmu odgovarajuće mere u skladu sa svojom nadležnošću, otklone pretnju nasiljem i obezbede uslove za nastavak dijaloga.
- Magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće u mestu Zupče, posle dvosatne blokade, otvoren za saobraćaj nakon što su predstavnici Srba iz Ibarskog Kolašina postigli dogovor sa vojnicima Kfora, koji su pomerili punkt.
 
13. septembra - Zamenik premijera Ivica Dačić ocenio je da je stvar državnih organa da se dogovore koje postupke će dalje primeniti u vezi najave da će na administrativnim prelazima na severu Kosova biti raspoređeni kosovski carinici i policija. Dačić je naglasio da se po tom pitanju mora insistirati da međunarodna zajednica poštuje dogovor sa Srbijom. On smatra da vlada mišljenje da je sada momenat da se zaokruži kosovsko pitanje, ali naglašava da Srbija insistira i želi dijalog.
- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da je Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem poziva Savet bezbednosti da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečila Priština da ponovo primeni silu na severu Kosova. "Cela diplomatsko konzularna mreža Srbije je u punoj aktivnosti ne bi li sprečila pokušaj Prištine da upotrebi silu.
- Predsednik Tadić najavio je da će od međunarodnih činilaca zatražiti da spreče unilateralne pokušaje Prištine da uz pretnje nasiljem razmesti svoje carinike i policajce na administrativne prelaze između Kosova i centralne Srbije. Upitan kako je moguće da Beograd priznaje carinske pečate Kosova, a da sa druge strane ne prihvata carinike iz Prištine na administrativnim prelazima, Tadić je objasnio da pečate izrađuje UNMIK u skladu sa svojom statusnom neutralnošću i da je rešenje plod dijaloga.
- U severnom delu Kosovske Mitrovice uveče su na dve lokacije na putu postaviljene prepreke.
 
14. septembra - Barikade postavljene u severnom delu Kosovske Mitrovice, ujutro su osvanule ojačane. Barikade postoje i u mestu Leposavić, gde građani propuštaju vozila samo jednom trakom, kako bi kontrolisali ko prolazi, i, kako ističu, sprečili da Kfor na administrativne prelaze Jarinje prebacuje kontejnere potrebne za carinu. Obustavljen je saobraćaj između Leposavića i Kosovske Mitrovice.
- Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da će Priština verovatno odložiti slanje kosovskih carinika i policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.
- Kosovski premijer Hašim Tači izjavio da misija Euleks neće više biti glavni zakonski subjekt na severu Kosova, već da će od 16. septembra tu ulogu preuzeti kosovske institucije.
- U Zvečanu uklonjena barikada, normalizovan saobraćaj i propušten konvoj od petnaestak vozila Kfora.
- Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku državnog vrha o Kosovu dogovoren niz mera koje država treba preventivno da preduzme kako bi se izbegle teške posledice. Dačić je novinarima rekao da je dijalog jedini put za rešenje situacije na severu Kosova. Prema njegovim rečima, najavljeni jednostrani potez prištinskih vlasti da postave carinike na administratvine prelaze nameće da država Srbija reaguje i učini sve da ne dođe ponovo do, kako je rekao, podgrevanja strasti i novih sukoba.
 
15. septembra - Vojnici Kfora podigli nivo bezbednosti na administrativnom prelazu Jarinje, tako što su razvukli žicu i postavili vreće s peskom.
- Ministarka za trgovinu i industriju Kosova Mimoza Kusari-Ljilja izjavila da će kosovski carinici i pogranična policija najverovatnije sutradan ujutro preuzeti dužnost na prelazima Jarinje i Brnjak.
- Opozicioni poslanici tražili su od predstavnika vlasti Srbije da odgovore da li će bezbednosne snage zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko Priština pribegne upotrebi sile.
- Predsednik Srbije Tadić poručio je da bi u eri globalizacije legitimizacija jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova destabilozvala čitav svet, i da se zato moraju odlučno sprečavati svi unilateralni pokušaji da se rešenja na Kosovu nametnu bez dijaloga i kompromisa. Tadić je na otvaranju Prvog beogradskog bezbednosnog foruma, ukazao da Kosovo može da postane pozitivan presedan samo ako međunarodna zajednica bude insistirala na dijalogu i komrpomisu Beograda i Prištine.
 
- Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen istakao je u Prištini da je NATO protiv jednostranih poteza, poručio da nema povratka na staro i pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
- Situacija na severu Kosova se zaoštrava i Srbiji predstoji mudra borba za ostvarenje naših prava, izjavio je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. "Sila Boga ne moli, ali ne postoji drugo rešenje osim dijaloga. To je stav Vlade Srbije, kako ne bi nijednim potezom doprineli većim sukobima", kazao je Dačić. On je napomenuo da je predsednik Srbije u stalnoj komunikaciji sa međunarodnim zvaničnicima nadležnim za pitanje Kosova, istakavši da je suština u tome da se ne načini nijedan "ishitren korak posle koga nema nazad". "Prioritet je sačuvati mir i nerve", dodao je je Dačić, podsetivši da je Srbija samo prihvatila carinski pečat, a da je o daljim dogovorima spremna da razgovara.
 
- Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin demonstrativno je napustio Beogradski bezbednosni forum nezadovoljan toko rasprave. On je otišao sa Foruma nakon što je pozvan da završi govor u kojem je kritikovao ostale učesnike što na panelu posvećenom globalnoj bezbednosti niko nije pokrenuo pitanje slanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje o kome će raspravljati Savet Bezbednosti UN.
 
- Kosovski premijer Hašim Tači potvrdio je da će kosovska vlada 16. septembra početi da sprovodi plan operacija za početak kontrole punktova na Jarinju i Brnjaku. On je na sednici vlade obavestio minitre da je o raspoređivanju službenika kosovske carine i pogranične policije na prelazima na severu postignuta saglasnost sa Kforom, Euleksom, zemljama "Kvinte" I ostalim strukturama.
- Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini izrazili su podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova, uključujući i njegov severni deo. Oni su se sastali sa kosovskim premijerom Tačijem i istakli potrebu zajedničkog rada kako bi bili ubrzani napori da se obnovi vladavina zakona i u ostalim delovima Kosova.
 
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir