Hrvatska član EU od 1. jula 2013.

vesti

Autor:

ZAGREB - Hrvatska član EU od 1. jula 2013.

zagreb, hrvarska, stefan file,

ZAGREB -  Hrvatska član EU od 1. jula 2013, piše zagrebački Jutarnji list.

Zagreb očekuje da će komesar za proširenje Štefan File u izveštaju predstavnicima država članica dati ocenu da je Hrvatska učinila veliki napredak.

Zagrebački Jutarnji list danas piše da će Hrvatska zaključiti pregovore do leta, a punopravna članica EU postati 1. jula 2013. godine.

Najavljujući današnji sastanak stalnih predstavnika država članica EU u Briselu, list navodi da će oni održati raspravu o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora, ali i o indikativnom datumu punopravnog članstva u EU.

U Zagrebu očekuju da će komesar za proširenje Štefan File u izveštaju predstavnicima država članica dati ocenu da je Hrvatska učinila veliki napredak u poglavlju o pravosuđu i osnovnim pravima i da će dobiti zeleno svetlo država članica za nastavak procedure zatvaranja i tog poglavlja, kao i poglavlja o tržišnoj konkurentnisti.

Evropska komisija će svoju ocenu o pravosuđu zasnovati, na izveštaju hrvatske vlade, ali i na onom koji je sačinila misija EK koja je pre nedelju dana bila u Hrvatskoj.

Jutarnji list donosi izjave neimenovanih diplomata EU da sve ide u smeru zaključenja pregovora u junu ili eventualno u julu.

Zaključenja neće biti bez uslova jer je Francuska predložila, a mnoge druge države podržale, da se proces u poglavlju u pravosuđu redovno nadzire i nakon zaključenja pregovora, sve do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo.

Svaka bi se tri meseca izveštavalo u kojoj meri Hrvatska nastavlja da ispunjava uslove iz poglavlja o pravosuđu, a naročito u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i procesuiranju ratnih zločina.

"Ko god osvoji vlast, neće se ni u jednom trenutku moći opustiti jer će se taj ritam borbe protiv korupcije na svim niovima morati nastaviti", prenose se izjave diplomata uz obrazloženje da je to garancija da zaključenjem pregovora u Hrvatskoj neće prestati borba protiv korupcije. Tako bi Hrvatska u Uniju ušla potpuno spremna, smatraju u Briselu.

Prema procenama EK, Hrvatska bi u prvoj godini članstva u EU u budžet EU trebalo da uplatiti 609 miliona evra, a godinu kasnije 647 miliona.


 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Svi potencijali Policijske uprave Novi Sad angažovani su na pronalaženju počinilaca Siniša Radaković, načelnik PU Novi Sad

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!