Hrvatska tunjevina i mleko puni otrova!

Opasni proizvodi

Hrvatska tunjevina i mleko puni otrova!

Društvo -
U susednim zemljama sa tržišta se povlače proizvodi hrvatskih proizvođača mleka "Dukat" i "Vindija", kao i "Konzumina" tunjevin

BEOGRAD - Imali li nešto što nije otrovno u Hrvatskoj?

U susednim zemljama sa tržišta se, zbog otrova, povlače proizvodi hrvatskih proizvođača mleka "Dukat" i "Vindija", kao i "Konzumova" tunjevina, a sve tri firme posluju u Srbiji!

Naime, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede pojedina pakovanja trajnog mleka "dukat" i "vindija" povuklo je iz prodaje zbog povećane koncentracije kancerogenog sastojka aflatoksin M1. To su uradili i Crnogorci, dok su u BiH zabranili njihov dalji uvoz.

U Hrvatskoj je izbila afera i s tunjevinom "rijal" kompanije "Konzum", iako je Hrvati povlače sa tržišta jer je puna histamina.

Nadležni u Srbiji tvrde da kod nas nema ovih otrovnih proizvoda, ali za utorak najavljuju pošiljku mleka iz Hrvatske, i to baš ovih firmi.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević demantovao je da smo uvozili mleko iz Hrvatske i naglasio da u uvoznom mleku nije bilo ove toksične materije.- Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina - rekao je Knežević za B92.

Međutim, od Sanje Čelebićanin, načelnice Republičke veterinarske inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede, nismo uspeli da saznamo kad je mleko poslednji put uzorkovano jer nas je uputila na PR službu. Tamo su samo ponovili reči ministra i naglasili da uzorkovanje namirnica obavljaju redovno, a da će novu količinu mleka ponovo analizirati u utorak, kada stiže nova isporuka.

Hrvati su sa rafova povukli i tunjevinu "rijal" kompanije "Konzum", koja je uvezena sa Tajlanda, zbog prisustva histamina, ali u "Idei" ističu da taj konzervirani proizvod nikada nismo uvozili.

- Iz "Agrokora", pod čijim krovom posluje "Idea", objasnili su da se ta vrsta ribe, koja je pakovana u konzerve od 160 grama u oktobru 2012. i čiji je rok trajanja do 2015. godine, nikad nije našao na srpskom tržištu - rekli su u "Idei" i naglasili da je nikad nećemo ni uvoziti.

Papović: Ko je to kontrolisao?

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, rekao je za Kurir da je neprihvatljivo da ministar kaže da nije bilo uvoza i da nema spornih otrovnih sastojaka u proizvodima, a da pritom ne kaže kada, gde, u kojoj količini i za koji period je izvršeno uzorkovanje namirnica.- Pravo potrošača je da znaju sve o proizvodu, od njive do rafova. Mi samo slušamo da kod nas nema tih spornih namirnica, a čitav region ih prepoznaje kao problematične. Gde smo mi kontrolisali to mleko kad nemamo ni referentnu laboratoriju za njegovo ispitivanje. Pa, ne šalju ga Hrvati za džabe u Beč na dodatnu analizu! - istakao je on.

Ovo preti od mleka

Aflatoksin M1 izaziva: rak jetre i povećan rizik od tumora uopšte, oštećenje drugih organa

Ovo preti od tunjevine

Histamin uzrokuje: često kijanje, curenje iz nosa i zapušen nos, svrab, crvene, suzne oči (alergijski konjuktivitis), svrab u grlu, ustima, nosu i ušima, gubitak čula mirisa, bol u sinusima, znojenje, glavobolju i anafilaktički šok, koji može dovesti do smrti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track