ZLATNA GROZNICA DRMA JUG SRBIJE

Iskopali 300 kila zlata?!

Društvo

Autor:

Na dve lokacije na trasi Koridora 10, u selu Davidovac, pronađeno je zlato - ovo je za Kurir izjavio vidno uzrujan meštanin.

zlato, iskopali 300 kila zlata

BEOGRAD - Pomama!
- Na dve lokacije na trasi Koridora 10, u selu Davidovac, pronađeno je zlato - ovo je za Kurir izjavio vidno uzrujan meštanin.

Tragom njegove izjave saznali smo da je prilikom ravnanja terena i njegove pripreme za izgradnju Koridora 10 u okolini Vranja pronađeno veoma vredno i važno arheološko nalazište. Iako zvanično još nije potvrđeno, pojedini arheolozi rekli su nam da je ispod naslaga otkriveno naselje iz rimskog perioda. Osim vrednih predmeta, Vranjanci tvrde da su otkrili i rimsko zlato!

- Svakodnevno kopa oko 50 arheologa. Iskopali su sigurno oko 300 kilograma zlata. Seljaku u čijem dvorištu je zlato najpre pronađeno država je navodno dala 10 odsto, što je i te kako velika svota. Čovek nije mogao da izdrži, pa je odmah kupio skupoceni „mercedes S“, kojim se šepuri po selu - tvrdi jedan od meštana.

Među seljanima se brzo raširila priča o ogromnom bogatstvu, pa su masovno počeli da prekopavaju selo. Raširila se i priča o zlatnoj fontani koja je, navodno, bila postavljena u centru tadašnje naseobine, što je brzo preraslo u lokalni mit.

- Potraga za fontanom uveliko traje. Svake večeri meštani prekopavaju svoja dvorišta, dok su se neki organizovali, pa grupno kopaju po njivama i livadama u okolini sela - kaže naš izvor.

Aleksandar Bulatović iz Arheološkog instituta SANU, koji rukovodi zaštitom ovog lokaliteta, nije bio previše rečit:
- Zasad ne mogu da dajem nikakve informacije o nalazištu. Istina je da smo našli ostatke iz kamenog i rimskog perioda, ali uskoro ćemo na konferenciji za štampu detaljno govoriti o svemu.

Zlato i u Beloj Palanci?

Uporedo sa „zlatnom groznicom“ u okolini Vranja, uzbuđenje raste i u okolini Bele Palanke. Na trasi autoputa Pirot-Dimitrovgrad otkriveno je rimsko naselje na čuvenom putu Via militaris. Marin Brmbolić, koordinator zaštite lokaliteta, kaže da „divljaci“ traže zlato i na ovom lokalitetu.

- Trenutno se radi zaštita arheoloških iskopavanja. Još prošle godine otkriveni su veliki antički objekti, rimska nekropola u okolini Remizijane na putu Via militaris, koji je spajao Rim sa Konstantinopoljem - rekao je Brmbolić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (39)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • ksenija

  ksenija

  Ako su zaista pronasli zlato,pitam se gde ce ono da zavrsi,u cijem dzepu ,za ciju vilu i za cije skupo auto???

  73 Odgovori 
 • cyman

  cyman

  Ma nema veze - bar ce zemlja biti dobro prekopana. Znas li kada je zadnji put neko tako dobro prekopao? Sada treba da se sadi.

  57 Odgovori 
 • Deda

  Deda

  Poštovani kopači.DA bih došli do zakopanog blaga morate kopati u dubinu do 2 metra.SREĆNO.Poznato je da se svake godine po 1 milimetar stvori naslaga zemlje.Izvolte izračunajte dubinu do koje morate kopati.

  47 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dark

  Dark

  previše filozofirate bez uvrede,dok vi pričate drugi radi, sve sto se nadje ide glavonjama u ruke, a samo 10% onima koji su bili saučesnici i kako bi im se usta zapušila ,pa neprodje vreme da i oni nezakukuriču jer su imali bedni udeo u tome ko tvrdi suprotno budala je, jer od kad znam za sebe oni koji su imali imali su još više i davali on ... više ima sa strane koji su im čuvali ledja pa ih podržavali i punili svoje blagajne i riznice za svoje potomstvo i isti oni koji su koristili ovu zemlju ,a oni koji nisu mogli ni pošteno da zarade ostale su im samo mrvice ,zlata rude vode ima toliko da ova zemlja nikada nebude u siromaštvu , a što bi mi to koristili kad može drugi sa strane ,mi možemo čekati i dan kada će mo i vazduh plaćati.

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!