ZLATNA GROZNICA DRMA JUG SRBIJE

Iskopali 300 kila zlata?!

Društvo

Autor:

Na dve lokacije na trasi Koridora 10, u selu Davidovac, pronađeno je zlato - ovo je za Kurir izjavio vidno uzrujan meštanin.

zlato, iskopali 300 kila zlata

BEOGRAD - Pomama!
- Na dve lokacije na trasi Koridora 10, u selu Davidovac, pronađeno je zlato - ovo je za Kurir izjavio vidno uzrujan meštanin.

Tragom njegove izjave saznali smo da je prilikom ravnanja terena i njegove pripreme za izgradnju Koridora 10 u okolini Vranja pronađeno veoma vredno i važno arheološko nalazište. Iako zvanično još nije potvrđeno, pojedini arheolozi rekli su nam da je ispod naslaga otkriveno naselje iz rimskog perioda. Osim vrednih predmeta, Vranjanci tvrde da su otkrili i rimsko zlato!

- Svakodnevno kopa oko 50 arheologa. Iskopali su sigurno oko 300 kilograma zlata. Seljaku u čijem dvorištu je zlato najpre pronađeno država je navodno dala 10 odsto, što je i te kako velika svota. Čovek nije mogao da izdrži, pa je odmah kupio skupoceni „mercedes S“, kojim se šepuri po selu - tvrdi jedan od meštana.

Među seljanima se brzo raširila priča o ogromnom bogatstvu, pa su masovno počeli da prekopavaju selo. Raširila se i priča o zlatnoj fontani koja je, navodno, bila postavljena u centru tadašnje naseobine, što je brzo preraslo u lokalni mit.

- Potraga za fontanom uveliko traje. Svake večeri meštani prekopavaju svoja dvorišta, dok su se neki organizovali, pa grupno kopaju po njivama i livadama u okolini sela - kaže naš izvor.

Aleksandar Bulatović iz Arheološkog instituta SANU, koji rukovodi zaštitom ovog lokaliteta, nije bio previše rečit:
- Zasad ne mogu da dajem nikakve informacije o nalazištu. Istina je da smo našli ostatke iz kamenog i rimskog perioda, ali uskoro ćemo na konferenciji za štampu detaljno govoriti o svemu.

Zlato i u Beloj Palanci?

Uporedo sa „zlatnom groznicom“ u okolini Vranja, uzbuđenje raste i u okolini Bele Palanke. Na trasi autoputa Pirot-Dimitrovgrad otkriveno je rimsko naselje na čuvenom putu Via militaris. Marin Brmbolić, koordinator zaštite lokaliteta, kaže da „divljaci“ traže zlato i na ovom lokalitetu.

- Trenutno se radi zaštita arheoloških iskopavanja. Još prošle godine otkriveni su veliki antički objekti, rimska nekropola u okolini Remizijane na putu Via militaris, koji je spajao Rim sa Konstantinopoljem - rekao je Brmbolić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ovakvi slučajevi mogu da naprave veliku štetu našoj diplomatiji Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!