Prikaži najnovije vesti
zlato, iskopali 300 kila zlata
ZLATNA GROZNICA DRMA JUG SRBIJE

Iskopali 300 kila zlata?!

Društvo 378

Na dve lokacije na trasi Koridora 10, u selu Davidovac, pronađeno je zlato - ovo je za Kurir izjavio vidno uzrujan meštanin.

BEOGRAD - Pomama!
- Na dve lokacije na trasi Koridora 10, u selu Davidovac, pronađeno je zlato - ovo je za Kurir izjavio vidno uzrujan meštanin.

Tragom njegove izjave saznali smo da je prilikom ravnanja terena i njegove pripreme za izgradnju Koridora 10 u okolini Vranja pronađeno veoma vredno i važno arheološko nalazište. Iako zvanično još nije potvrđeno, pojedini arheolozi rekli su nam da je ispod naslaga otkriveno naselje iz rimskog perioda. Osim vrednih predmeta, Vranjanci tvrde da su otkrili i rimsko zlato!

- Svakodnevno kopa oko 50 arheologa. Iskopali su sigurno oko 300 kilograma zlata. Seljaku u čijem dvorištu je zlato najpre pronađeno država je navodno dala 10 odsto, što je i te kako velika svota. Čovek nije mogao da izdrži, pa je odmah kupio skupoceni „mercedes S“, kojim se šepuri po selu - tvrdi jedan od meštana.

Među seljanima se brzo raširila priča o ogromnom bogatstvu, pa su masovno počeli da prekopavaju selo. Raširila se i priča o zlatnoj fontani koja je, navodno, bila postavljena u centru tadašnje naseobine, što je brzo preraslo u lokalni mit.

- Potraga za fontanom uveliko traje. Svake večeri meštani prekopavaju svoja dvorišta, dok su se neki organizovali, pa grupno kopaju po njivama i livadama u okolini sela - kaže naš izvor.

Aleksandar Bulatović iz Arheološkog instituta SANU, koji rukovodi zaštitom ovog lokaliteta, nije bio previše rečit:
- Zasad ne mogu da dajem nikakve informacije o nalazištu. Istina je da smo našli ostatke iz kamenog i rimskog perioda, ali uskoro ćemo na konferenciji za štampu detaljno govoriti o svemu.

Zlato i u Beloj Palanci?

Uporedo sa „zlatnom groznicom“ u okolini Vranja, uzbuđenje raste i u okolini Bele Palanke. Na trasi autoputa Pirot-Dimitrovgrad otkriveno je rimsko naselje na čuvenom putu Via militaris. Marin Brmbolić, koordinator zaštite lokaliteta, kaže da „divljaci“ traže zlato i na ovom lokalitetu.

- Trenutno se radi zaštita arheoloških iskopavanja. Još prošle godine otkriveni su veliki antički objekti, rimska nekropola u okolini Remizijane na putu Via militaris, koji je spajao Rim sa Konstantinopoljem - rekao je Brmbolić.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir