EVO ZAŠTO JE ČURKIN BIO ISKRENI PRIJATELJ SRBIJE: Ovako nas je branio u Ujedinjenim nacijama
Foto: AP

Poslednje zbogom

EVO ZAŠTO JE ČURKIN BIO ISKRENI PRIJATELJ SRBIJE: Ovako nas je branio u Ujedinjenim nacijama

Planeta -

Srbija je ostala bez iskreog prijatelja, a svet bez iskusnog diplomate čije mesto upšte neće biti lako nadomestiti!
Iznenada smrt Vitalija Čurkina, ambasadora Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama, odjeknula je kao grom iz vedra neba. Čurkin je preminuo u ponedeljak od srčanog udara, dan pre 65. rođendana.

Iskusni diplomata je 2006. godine došao na mesto ambasadora pri UN, a pre toga je bio ambasador Rusije u Belgiji, Kanadi, kao i pri NATO u Briselu.

Podsećamo vas na najpoznatije izjave ambasadora Čurkina koje je dao o Srbiji i Kosovu tokom svoje bogate karijere.

18. februar 2008. godine - O proglašenju nezavisnosti Kosova

"Ilegalni akt kosovskih vlasti i onih koji ih podržavaju predstavlja opasan presedan. Odluka o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova ostavlja mogućnost povećanje međuetničke napetosti, tenzija i nasilja u provinciji što će imati destruktivne posledice za međunarodne odnose koji u građeni decenijama".

Štitio interese Srbije i međunarodno pravo: Vitalij Čurkin,FOTO: AP
Štitio interese Srbije i međunarodno pravo: Vitalij Čurkin,FOTO: AP

19. decembar 2008.godine - O budućnosti Kosova

"Kosovo je de jure i dalje deo Srbije pod kontorlom UN. Sačuvani su prerogativi Saveta bezbednosti, sačuvano je važenje Rezolucije 1244, uspelo se sa očuvanjem političke kontrole UN nad Kosovom. Rusija je ocenila jednostrano proglašene nezavisnosti i priznavanje Kosova kao države, kao grubo kršenje suvereniteta Srbije, Povelje UN, Rezolucije 1244 SB UN, principa Završnog akta iz Helsinkija i međunarodnih sporazuma".

4. avgust 2010. godine - O zahtevu da Kosovo uđe u UN

"Moje reči neće nikoga ostaviti bez daha dok čekaju da se Rezolucija 1244 izmeni ili poništi. Svi dobro znate koja je procedura za pristupanje Ujedinjenim nacijama. Neophodna je preporuka Saveta bezbednosti pre svega, a da bi se to dogodilo potreban je balans između svih država članica. Rusija neće podržati zahtev Kosova da postane član UN".

4. avgust 2010. godine - O bezbednosti na Kosovu

Glasao po čistoj savesti i zdravom razumu: Vitalij Čurkin, FOTO Reuters
Glasao po čistoj savesti i zdravom razumu: Vitalij Čurkin, FOTO Reuters

"Dramatični događaji iz jula meseca u severnom delu Kosovske Mitrovice direktno potvrđuju neophodnost dijaloga na koji su vlasti u Srbiji pozivale. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora ostati garant mira i poštovanja međunarodnog prava na Kosovu. Istovremeno, ključne odluke u regionu se ne smeju donositi jednostrano i bez odobrenja Saveta bezbednosti".

13. jun 2013. godine - O promenama u Srbiji

"Situacija u Srbiji po pitanju Haškog tribunala se kardinalno promenila u poređenju sa 1993. godinom. Pravni sistem je formiran i dobro funkcioniše. Civilno društvo je izgrađeno. Vladavina prava je uspostavljena. Podržavamo zahtev da osuđenici pred Međunarodnim krivičnim sudom izdržavaju kaznu u Srbiji".

27. maj 2015. godine - O osnivanju međunarodnog suda za zločine OVK na KiM

"Neshvatljivo je odlaganje formiranja Međunarodnog krivičnog suda za zločine koje je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova počinila tokom 1998. i 1999. Čudno je da osnivanje suda zavisi upravo od poslanika Kosova jer je svima jasno da Kosovo nije spremno da se objektivno suoči sa ovako delikatnim pitanjem".

9 jul 2015. godine - O Rezoluciji UN o Srebrenici.

Odavanje pošte, FOTO AP
Odavanje pošte, FOTO AP

"Rusija je glasala protiv usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN o Srebrenici jer bi ona otvorila stare rane i zbog toga što se u njoj implicira da su Srbi jedini krivci. Ako pogledate rezultate konflikta koji traje već čitavu deceniju na prostoru Bivše Jugoslavije videćete da su Srbi takođe žrtve, podjednako kao i svi drugi narodi".

30. septembar 2015. godine - O prisustvu delegacije Kosova na sastanku o terorizmu u UN

"Prisustvo delegacije Kosova na sastanku posvećenom borbi protiv terorizma i to u svojstvu države članice Ujedinjenih nacija pokazuje da je u ovoj organizaciji sve moguće i to po naredbi Baraka Obame, predsednika Amerike".

28. februar 2016. godine - O odnosima Beograda i Prištine

"Posle sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije postignut poseban napredak. Većina zemalja članica EU pokušava da natera Beograd da napusti svoju poziciju u pregovorima oko Kosova i korak po korak postane član Unije. To otvara pitanje nepristrasnosti EU".

25. avgust 2016. godine - O bezbednosnoj situaciji na Kosovu

"Neprihvatljivo je što se ignorišu napadi na srpske povratnike na Kosovu, kao i na novinare. Kosovo je među tri teritorije sa kojih se regrutuje najveći broj boraca Islamske države. Kosovo je siva zona u Evropi".

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track